A koronavírus-járvány után is marad a home office? – Ez jó hír lehet a kisgyermekes anyukáknak

A koronavírus-járvány után már nem valószínű, hogy visszatér a munkavégzésbe a megszokott rutin. A cégek nagy százaléka legalábbis részben bevezeti a home office-t. Erre vonatkozóan számos felmérés készült az elmúlt időszakban. 

A Global Workplace Analytics kutató és tanácsadó cég azt jósolja, hogy 2021 végére a munkavállalók 25-30 százaléka világszerte hetente több napot is otthonról dolgozik majd. Az Upwork nevű, távmunkát kutató cég szerint 2028-ra a munkahelyi csapatok 73 százalékának lesz olyan tagja, aki home office-ban dolgozik. A Zapier munkafolyamat-automatizáló vállalat közvélemény-kutatásából pedig az derült ki, hogy az irodai munkát végzők 66 százaléka szerint 2030-ra a hagyományos irodai környezet kifejezetten elavult jelenség lesz.

Mindez a Tungsram friss közleményében olvasható. Ennél a vállalatnál szintén úgy látják: a home office hosszú távon is az életünk része marad. 

A cég meglátása szerint a járvány utáni időszakban a vállalkozások nagy része valószínűleg hibrid megoldást fog alkalmazni, amiben egyes funkciók továbbra is home office-ban maradnak, és a távmunka aránya is lényegesen magasabb lesz a Covid előtti időkhöz képest.

Hasonlót prognosztizál a Bloomberg is. Az amerikai hírügynökség felmérés szerint a pénzügyi szektorban legalábbis pár napot fixen otthonról dolgoznak majd a munkavállalók.  

A holland ABN Amro például arra számít, hogy az alkalmazottjaik a járvány után heti 2-3 napot dolgoznak majd otthonról. Az olasz UniCredit szerint 40 százalék lehet náluk a járvány után a távmunka aránya, a svájci UBS-nél a munkaidejük harmadát tölthetik el otthon az alkalmazottak, ha lecseng a válság.

A holland Rabobank 40-50 százalékos home office aránnyal kalkulál nagy volatilitás mellett. A szintén holland ING nagy átlagban 50 százalék körüli arányra számít azokon az üzleti területeken, ahol a távmunka egyáltalán lehetséges.

Persze nem csak a munkáltatók szorgalmazzák a home office-t.

A Deutsche Bank még április-májusban végzett egy felmérést a munkavállalók körében, és az jött ki, hogy 80 százalékuk heti legalább egy napot otthonról szeretne dolgozni.

De nem kell ahhoz az országhatárokon túl menni, hogy a home office-t bevezető nagy bankokkal találkozhassunk. Friss hír például: az OTP-nél engedélyezték, hogy az alkalmazottainak kétharmada otthonról dolgozzon.

Nem semmi…

A munkavégzéssel kapcsolatos rutin tehát óriásit változott, és komoly reformra lehet számítani a jövőben is. Ezzel pedig neked is érdemes számolnod. Így talán anyukaként is több lehetőségünk lesz majd a kisgyermek mellett munkát vállalni. 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük