Az alacsony havi jövedelem sem akadály – Így igényelhetjük megtakarítás nélkül az új otthonfelújítási támogatást

A Család.hu oldalon szakértő mondja el a tudnivalókat. Köztük azt is, hogy a szükséges önerő hiánya esetén megoldás lehet, ha az otthonfelújítási támogatást kombinálják az államilag támogatott otthonfelújítási hitellel – mondja Fülöp Norbert, a bankmonitor.hu szakértője.

Íme, a tippek és a részletes leírás.

A szakértő elmondása szerint a hitelhez jutás egyik legfontosabb feltétele, hogy az igénylőknek legyen legalább egy, a családdal együtt élő 25 év alatti gyermeke. Mindemellett az ügyfeleknek hitelképesnek is kell lenniük. A hitelképességhez a többi között legalább három hónapos folyamatos munkaviszonyt, valamint a bank által elvárt minimális jövedelmet kell igazolni.

Lakásfelújítási hitelfelvétel, ha már van hitelünk

Amikor hitelt igénylünk, akkor a bank ellenőrzi, vannak-e már kölcsöneink, megnézi ezek törlesztőrészleteit, majd számol, és ez alapján eldönti, hogy megkaphatjuk-e az igényelt összeget. Most akár azt is megteheti valaki, hogy ha CSOK-ot, CSOK-hitelt vett fel az otthona megvásárlásához, ugyanennek a felújításához támogatott otthonfelújítási kölcsönt igényel. Tehát ha vásárolt korábban egy használt ingatlant, most felújíthatja a lakást támogatott hitellel, és ha ügyesen választotta meg a lehetőségeit, akkor az otthonfelújítási támogatás 50 százalékát is visszaigényelheti, ami automatikusan csökkenti majd a hitele tőketartozását. Ebben a pillanatban sok család számára talán ez a legnagyobb kihívás, hogy az otthonteremtési támogatást hogyan kombinálják össze a meglévő hiteleikkel, mert erre valóban megvan a lehetőség. Ugyanakkor minden egyes hitelnél, különösen a piaci hiteleknél, de az államilag támogatott otthonteremtési támogatásoknál – CSOK, CSOK-hitel – és az otthonfelújítási támogatásnál is vannak különbségek a bankok között. Hiszen az otthonfelújítási hitelnél is a bank vállalja a kockázatot, ezért a pénzintézetek döntik el, kit hiteleznek – olvasható.

Mekkora keresetre van szükség?

Ahány bank, annyiféle koncepció – derül ki az összeállításból. A pénzintézetek eltérő elvárásokat támasztanak az ügyfeleik jövedelmével szemben: van, ahol elegendő a havi 100 ezer forintos fizetés, van, ahol az számít hitelképesnek, akinek a számlájára legalább 150 ezer forint érkezik hó elején a munkáltatójától. A szakértő megfogalmazása szerint a banki hitelek éppen olyanok, mint a termékek az áruházak polcain, mindegyik egy kicsit másmilyen. 

A hitel igénylésének a menete

Amikor valaki otthonfelújítási hitelt keres, elsőként meg kell néznie, hogy a jövedelme egyáltalán hitelképes-e az adott banknál. A másik fontos dolog, hogy ha viszonylag alacsony összeget szeretne felvenni, akkor sem fordulhat bármelyik bankhoz, hanem meg kell keresnie azt a szolgáltatót, amelyik például 500 ezer forint alatti felújítási hitelt is nyújt. Szintén választható tényező a minimális futamidő. Ez sem egységes a különböző bankoknál, ezért ha valaki szeretné gyorsan visszafizetni a hitelét, az egyik banknál 12 hónapra is igényelheti a kölcsönt, míg egy másik szolgáltatónál 72 hónapos minimális futamidővel kell számolnia – mutat rá Fülöp Norbert.

Az új otthonfelújítási kölcsön úgynevezett jelzáloghitel, vagyis jelzálog-bejegyzés kerül az ingatlan tulajdoni lapjára, amit az egyes pénzintézetek sajátosan kezelnek. Ezzel kapcsolatban többféle megoldás létezik a bankoknál.

– Elvileg bármennyi jelzálog-bejegyzés lehet az ingatlanon, amit elbír a ház vagy a lakás értéke. A bankok azonban nem szívesen állnak be más pénzintézet mögé a tulajdoni lapra. Ám van olyan pénzintézet, amelyiknél ez se probléma – jelzi. Egyúttal felhívja a figyelmet a kamattámogatott hitel egy másik fontos részletére is.

– A bankok elvárják az ügyfeleiktől, hogy a tényleges támogatás összege végül elérje a felvett hitel összegének 25 százalékát. Ha ezt nem tudjuk igazolni, akkor az addig igénybe vett kamattámogatást az arra való jogosultság megszűnését követő 60 napon belül egy összegben a hitelintézet útján vissza kell fizetni a Magyar Államkincstárnak, a hitel pedig piaci kamatozású kölcsönné alakul át a továbbiakban.

Tervezzünk előre!

Az állami támogatáshoz az otthonfelújítás teljes összegének 50 százalékát – maximum 3 millió forintot – kizárólag számlával lehet visszaigényelni az Államkincstártól (MÁK). A MÁK a családi otthonfelújítás állami támogatás részét ezután a banknak utalja majd át. Fülöp Norbert azonban kiemeli, hogy az otthonfelújítási hitel felvételénél nagyon fontos az előre tervezés.

– Mérjük fel, mire van szükségünk, keressük meg a kivitelezőt, tervezzük meg vele a munkát, hogy mikor legyen felújítva az otthonunk, majd készítsünk egy költségvetést. Mindez azért lényeges, mert a hitel felvételét követő egy éven belül be kell fejezni a felújítási munkákat, az ezekről szóló számlákat – vagy ezek másolatait – pedig be kell mutatni a banknak. Manapság nagyon könnyű kicsúszni a határidőből, mert például nem találunk vállalkozót – magyarázza a lehetséges buktatókat Fülöp Norbert.

– Jó hír, hogy a bankok előre elmondják, milyen díjak és plusz kiadások szükségesek a hitel felvételéhez, amivel előre kell rendelkeznünk. Ezért érdemes pár hónapig takarékoskodnunk, hogy legyen erőforrásunk az előzetes kiadásokra – ajánlja Fülöp Norbert.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük