Ha elfogyott a munkakedv – Egy-két tipp, hogy visszanyerd a motivációt

Közzétéve: Kategória: munkavállalóknakCímke:

Az, ha elveszítjük a munkakedvet, sajnos gyakran megesik. És sokszor az sem segít a helyzeten, ha otthonról dolgozunk… A motiváció ugyanis helytől függetlenül szinte bármikor csökkenhet. Ez természetes, de nem kell feltétlenül beletörődni. Mit tegyünk, hogy ilyen helyzetekben újra erőt tudjunk meríteni?

Ayelet Fishbach, a Chicagói Egyetem viselkedéstudományi és marketing professzora tudja a választ. A Harvard Business Review-ban bemutatott trükköket a Házipatika.com is megosztotta. Mi is ebből szemezgettünk.

Fontos, hogy legyenek konkrét célok

Tanulmányok kimutatták, hogy ha egy értékesítőnek konkrét céljai vannak, sokkal több üzletet köt. De hasonló a helyzet a fizikai aktivitással is. Ha van cél, többre vagyunk képesek. Legalábbis akkor, ha a célok konkrétak. Ez nagyon fontos. 

Ahogy az is, hogy megtaláljuk és összpontosítsunk a munka azon elemeire, amelyeket valóban élvezetesnek találunk. Azokat pedig ellensúlyozzuk valami jóval, amiket kevésbé szeretünk. Hallgass mondjuk zenét nehezebb munka elvégzésekor! Így talán ezen feladatok elvégzése során is lesznek örömet szerző pillanatok is, és lesz egy kis plusz motiváció is.

Jutalmazd magadat!

Lehet rövid és hosszú távon is jutalmakkal biztatni magunkat. Egy hosszú projekt lezárásakor egy utazás például nagyon is motiváló cél lehet. De olykor egy apró ajándék vagy egy kis plusz szabadidő is motiválólag hathat. Persze nem minden tevékenység érdemel jutalmat.

Ahogy a szakértők fogalmaznak:

Sose az elvégzett feladat mennyiségét vagy a teljesítés sebességét nézzük, hanem a minőséget. Például ha egy könyvelő úgy dönt, megjutalmazza magát, ha gyorsan mindent elvégez, az magában rejti annak a lehetőségét, hogy több hibát is követ el.

Jól jöhet továbbá, ha a célokat apró mérföldkövekre bontjuk. Ahogy az is, ha a feladat közepéig az addig elvégzett teendőkre fókuszálunk. Amint elértük a közepét, már csak a végcélt nézzük. 

Nem is hangzik olyan bonyolultnak, igaz?

Ha legközelebb elfogy a lendület, próbáld ki ezeket! És ne csak akkor, ha a munkában van fogytán a motiváció. A sportban, az otthoni feladatok elvégzésében és a gyereknevelésben is segíthetnek a fent felsorolt tippek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük