Otthoni munka és négynapos munkahét – Mi lesz a koronavírus-járvány lecsengése után?

Az otthoni munkavégzéssel mindenki jó jár. Most már a munkáltatók is belátják, hogy a home office jó dolog. De mi a helyzet a négynapos munkahéttel?

Az irodai költségek csökkenése miatt a cégek rengeteget spórolnak a home office-szal. A dolgozóknak pedig jóval harmonikusabb lesz a munka és a magánélet közötti egyensúly, ha otthonról dolgoznak.

Win-win…

Ez a két alapvető előny, ami miatt esélyes, hogy a koronavírus-járvány lecsengése után is marad a home office. 

Persze nem biztos, hogy egészen olyan formában, ahogy manapság megszokhattuk. A cégek többsége ugyanis inkább valamilyen hibrid megoldásban gondolkodik. Van, aki kisebb irodát bérel, és csak bizonyos napokon várja el a dolgozóktól a személyes megjelenést. Míg máshol fixen három nap az irodai munka ideje és két nap jut az otthoni munkavégzésre. 

Vannak persze más kísérletek is. Egyes vállalatoknál felmerült már a négynapos munkahét gondolata is.

Ami akár hatórás munkanapokat is jelenthet, vagy olyan heteket, ahol plusz egy szabadnap jár a dolgozóknak… Mindez amellett, hogy remek válságkezelő intézkedés lehet (a csökkentett fizetés miatt) a dolgozók stressz szintjét is jelentősen mérsékelheti.

Vélik a szakértők.

Ezek azonban még csak feltevések, hiszen egyelőre kevés az olyan cég, ahol ez már régóta működne.

A négynapos munkahét hatásairól még túl sok tapasztalat nincs. Antal Miklós, az MTA-ELTE Lendület Új Vízió Kutatócsoportjának vezetője a G7-nek arról számolt be, hogy egyelőre kevés az elérhető adat arról, milyen hatásai lehetnek a négynapos vagy hat órás munkaszervezésnek. A környezeti előnyök nem körvonalazódnak egyértelműen és az sem biztos, hogy ez a megoldás mindig pozitívan hat ki a termelékenységre.

Meglátjuk. Mindenesetre úgy tűnik, hogy változás lesz… A home office létjogosultsága pedig kevésbé megkérdőjelezhető.

Ami persze a kisgyerekes anyukáknak is jó hír.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük