A két gyermekes, dolgozó anyukák 40 százalékkal stresszesebbek, mint a gyermek nélküli társaik

Egy mai anyukának számtalan fronton kell helytállnia, amik közül talán a kettő legfontosabb a munkahely és az otthoni gyermeknevelés. E két minőség összeütközéséből ered a legtöbb probléma, így ebből fakad a legtöbb, stresszel teli szituáció is.

Jól teljesíteni a munkahelyen, elintézni a bevásárlást, vezetni a háztartást, s mindeközben példás családanyának lenni bizony komoly kihívást jelent a 21. században. Semmi kétség tehát, hogy egy dolgozó anyukát meglehetősen sok stressz ér.

Természetesen a gyereknevelés nem egyszereplős feladat. Ideális esetben az apuka és a nagyszülők is kiveszik a részüket ezekből a feladatokból. Egy megfelelően működő családban mindenki tudja, hogy mi a dolga, és egyenlő mértékben oszlanak meg a háztartási teendők, illetve a felelősség is.

De hogy milyen mértékben stresszesebb egy anyuka, azzal kapcsolatban született egy egészen friss tanulmány, amit a Sociology folyóiratban tettek közzé.

Összesen 6 ezer résztvevőt vizsgáltak, mérték a hormonszintet, a vérnyomást és egyéb stressz teszteket alkalmaztak az eredmények kimutatására.

Az Egyesült Királyságban végzett kutatás olyan, teljes munkaidőben dolgozó anyukákat vizsgált, akiknek egy gyermeke van. Ezek az anyukák 18 százalékkal voltak stresszesebbek, mint azok, akiknek nincs gyermekük.

Továbbá azt is kimutatta, hogy azoknál a dolgozó anyukáknál, akiknek már két gyermekük volt, a stresszhormonszint 40 százalékkal volt magasabb a gyermektelen résztvevőkhöz képest.

A kutatás azonban itt nem állt meg, a munkaidő összefüggésében is vizsgálták a résztvevőket. Így a tanulmány azt is kimutatta, hogy azok a kétgyermekes anyukák, akik rugalmas munkaidőben dolgoznak, 37 százalékkal kevésbé voltak stresszesek, mint azok, akiknek a munkaidejük nem alakult ilyen ideálisan.

A tanulmány alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a munka-család konfliktus sokkal nagyobb pszichológiai kockázatot rejt magában, valamint károsabb az egészségre, mint azt eddig gondolták.

A tanulmány jó alap lehet arra, hogy a gyermekvállalás és a munka kapcsolatáról építő jellegű párbeszédet indítson el a szakemberek és a döntéshozók között.

Ami biztos, hogy a gyermeket nevelőknek pozitívan hathat az életére, ha kissé rövidebb munkaidőben, valamint rugalmasabb időbeosztásban dolgozhatnak.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük