Íme, néhány jó tanács, mely segítségével egy anyuka is könnyedén egyensúlyt teremthet munka és magánélet között

Közzétéve: Kategória: munkavállalóknakCímke: ,

Sajnos a tudósok még nem találták fel azt a kapszulát, amely segítségével munka és magánélet közt egy szempillantás alatt harmonikus egyensúlyi állapotot teremthetünk.

Ez az összhang bizony nem kevés erőfeszítést igényel attól a családanyától, aki becsülettel helyt akar állni mind otthon, mind a munkaerőpiacon.

Ne essünk bele a csapdába, hogy nőként minden területen tökéleteset kell nyújtanunk. Egy nő életében számos szerepben kell helytállni, úgy, mint feleség, édesanya, munkatárs, barát, és még sorolhatnánk. Az összes szerepben tökéleteset nyújtani lehetetlen elvárás lenne.

Az egyensúly megtalálására nincsen varázsszer. Saját magunknak kell kikísérletezni, hogy mit, meddig és hogyan bírunk.

Dolgozz otthonról, irodából, vagy mindkét helyről a következő tippek neked is jól fognak jönni, hogy ne égj ki az anyaság rögös útjain.

Először is találd meg a saját egyensúlyodat.  Önmagadat te ismered a legjobban, csak azt és annyit vállalj, amennyivel elbírsz és meg tudsz csinálni. Ne kényszeríts magadra minden teendőt, ne hallgass másokra, hogy mit és hogyan kellene csinálnod, és legfőképp ne hasonlítsd magad másokhoz!

Ez a te életed, te tudod, hogy hogyan tudsz megfelelően egyensúlyozni a szülői és a munkahelyi teendők között.

Már volt szó a tökéletességről, arról, hogy délibábot kerget az, aki mindenáron ennek az állapotnak az elérést hajszolja. Válaszd az “elég jót” és ne a “tökéletest”! Legyen bármiről szó, ne a tökéletességre törekedj – sokszor feleslegesen-, inkább csináld meg a dolgokat a lehető legjobban, ahogy éppen az adott helyzetben tőled telik.

“Minden nekem kell csinálnom.” vagy “Annyi mindent kell csinálnom.” Ismerősen csengnek neked is ezek a mondatok? Az ilyen kifejezésekkel az a probléma, hogy elindítanak egy spirált, s elkezdenek önmagukat beteljesítő jóslatként működni. Ahelyett, hogy ösztönzőleg hatnának, a mélyre húznak, és a végére tényleg elhisszük, hogy mindent nekünk kell megcsinálni ott, akkor és azonnal.

Ne legyél mártír, ismerd fel, ha segítség kell, illetve fogadd el, ha valaki felajánlja a szolgálatait, nem leszel ezáltal kevesebb! Merj tehát segítséget kérni, illetve tudj nem-et mondani, ez szintén egy fontos tulajdonság a munka-magánélet balansz elérésében.

Lényeges, hogy élesen meghúzd az otthon és a munka közti határvonalat. Mindegyiket hagyd ott, ahol a helye van. Amit viszont épp végzel, arra szentelj 100 százalékos figyelmet, hisz mindenkor fontos a tudatos jelenlét. Ez nem lesz könnyű, tudjuk, de sok stresszt leküzdhetsz így. Az is sokat segíthet, ha listát írsz, milyen teendőid vannak aznapra, rendszerezve jobban átlátod őket.

A sok teendőd mellett időnként helyezd a fókuszt magadra is. Divatos kifejezés ma az énidő, és abszolút meg is van a létjogosultsága. Az énidő neked is jár, főleg egy-egy stresszes időszakban. Igyekezz heti rendszerességgel énidőt is beiktatni magadnak, amikor valami olyasmit csinálsz, ami feltölt, kikapcsol. Néhány óra kiszakadás a mókuskerékből csodákra képes.

Ha belegondolsz, ugye nem is olyan nehéz ezeket a tanácsokat magadévá tenni. Tudva azt, hogy egy család motorja az anya, figyelj magadra, hisz ha te elégedett vagy, akkor a környezeted is az lesz.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük