A nők sokkal boldogabbak a munkahelyen, ha….

Közzétéve: Kategória: Egyéb

A nők boldogabbak a munkahelyen, mint a férfiak. Annak ellenére jellemző ez, hogy a nők általában kevesebbet keresnek. A Gender Happiness Gap elnevezésű brit felmérés szerint a női alkalmazottak 45 százaléka boldognak érzi magát a munkában, míg a férfiaknál ez a szám csupán 38 százalék.

A korosztályokat nézve a nők közül leginkább boldogtalanok a 30-49 évesek. Ebben feltehetőleg nagy szerepet játszhat a gyermekvállalás utáni családi élet összehangolása. A kutatás ugyanakkor arra is rávilágított, hogy a nagyobb fizetés nem jelent feltétlenül boldogabb munkavégzést. A kulcs a rugalmas munkavégzésben van.

Ahol ez teljesül, ott sokkal boldogabbak a nők a férfiaknál.

De miért érzik általában boldogabbnak magukat a nők a munkahelyen, mint a férfiak?

Egyrészt azért, mert a nők tudatosabban választanak maguknak munkát, másrészt képesek lelkesedni a munkájukért. A hölgyek ugyanis a természetüknél fogva nyitottan állnak az új feladatok elé. A kutatás szerint a nők 44 százaléka, a férfiak 35 százaléka állítja, hogy nagymértékben lelkesedik a munkájáért. És ez a “frontvonalban” dolgozókra igaz. Mire egy nő a csúcsra ér, még magasabb lesz az arány. Ugyanis a cégvezető hölgyek 70 százaléka lelkesedik a munkáért, míg a férfiak között az arány csak 50 százalék. Szakértők szerint ez azért van, mert a nőknek keményebben kell dolgozniuk, hogy előrébb lépjenek. Vagyis sokkal jobban megbecsülik azt, amit nagy nehézségek árán elértek.

KIDERÜLT, HOGY A NŐK ÖRÜLNEK A SIKERNEK, A FÉRFIAK NYOMÁSKÉNT ÉLIK MEG.

Ez is magyarázat lehet arra, hogy a nők sokkal boldogabbak a munkában. Meg az is, hogy a nőknek általában alacsonyabbak az elvárásaik. Ezáltal a boldogság sokkal könnyebben elérhető. Fontos tanulság az is, hogy a nők jobban részt vesznek a munkahelyi feladatokban, ezzel együtt sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a személyes fejlődésükre. Vagyis a produktivitás is magasabb lehet.

Azaz ha teljesül a rugalmas munkavégzés, egy női munkaerő nagy segítség lehet a cégnél.

Szerintünk jó, ha tudják ezeket a munkáltatók. Érdemes talán a fentieket is mérlegelni, amikor egy új pozícióra keresnek alkalmazottat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük