A távmunkával a munkáltató és a dolgozó is rengeteget nyer

A távmunka elterjedtebb, mint valaha. És ez a trend a következő időszakban valószínűleg csak tovább erősödik. Mivel a koronavírus járvány miatti otthoni munkavégzés alatt sokan megtapasztalták, hogy a távmunka náluk is jól működik, nem kérdés, hogy ez az irány a járvány lecsengése után is megmarad. Sőt, tovább erősödik.

Mindezt különféle felmérések is alátámasztják

Egy nemrég publikált, egy évig tartó felmérés eredményeiből például az derült ki, hogy a válaszadók 74 százaléka szerint egy cégnél manapság már alapfeltételnek kell lennie a rugalmas foglalkoztatásnak. Egy másik felmérés szerint az amerikai munkavállalók 80 százaléka elutasítana egy olyan munkát, ami nem kínál számukra rugalmas munkavégzési opciót. Még akkor is, ha az adott állás komolyabb előrelépési lehetőséggel kecsegtet. Ha nincs lehetőség rugalmas munkavégzésre, a dolgozók elpártolhatnak.

Kétségtelen, hogy a koronavírus-járvány gyorsított a folyamatokon, de nagyon úgy fest, hogy a rugalmas munkavégzés lehetősége iránti igény már évekkel ezelőtt erősödésnek indult.

A hosszabb távú kutatások eredményei alapján legalábbis erre lehet következtetni

A Global Workplace Analytics által készített felmérés is ezt igazolja. A statisztika szerint ugyanis az elmúlt öt évben 44, az elmúlt tíz évben pedig 91 százalékkal nőtt a távmunkában dolgozók aránya Amerikában…

És ez a trend nagy valószínűséggel nálunk is hasonló irányba tart.

Téves elképzelés az, hogy a távmunka csak a dolgozó érdeke

A statisztikák szerint a vállalkozások 85 százaléka azt állítja, hogy a nagyobb rugalmasság miatt nőtt a termelékenység a vállalatuknál. Ezenkívül a munkavállalók 90 százaléka azt mondja, hogy a rugalmasabb munkarend és -ütemezés lehetősége javítja az alkalmazottak morálját, míg 77 százalék szerint a dolgozók számára engedélyezett távmunka alacsonyabb működési költségeket eredményezhet.

Szóval a távmunkával mindenki jól jár 

És ez csak pár felmérési eredmény. Úgyhogy nem lehet kérdés, hogy a rugalmas foglalkoztatás tovább erősödő trend. Ami lássuk be, a kisgyermeket nevelő szülőknek is egy óriási segítség. Hiszen ha rugalmas a munkavégzés, könnyebb az otthoni és a munkahelyi teendők összehangolása. Nem beszélve arról, hogy így a munkába való visszarázódás is sokkal könnyebb és gyorsabb lehet. Sőt, az anyukák számára ideális álláslehetőségek száma is jóval több lehet. 

Mi drukkolunk, hogy így legyen.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük