Boldog gyermek nevelése munka mellett? Márpedig lehetséges

Közzétéve: Kategória: munkavállalóknakCímke: , ,

Egy mai szülő számára a lelkiismeret furdalás nem ismeretlen fogalom a gyermeknevelés kapcsán. A szülőknek napi szinten kell megküzdeniük a munkahelyi stresszel, a folyamatos rohanással, s persze mindemellett természetesen a legjobbat szeretnék nyújtani a csemetéinek önmagukból – ez bizony olykor-olykor jár némi önmarcangolással.

Ha időnként te is küzdesz hasonló gondolatokkal, akkor a következő olyan alkalommal, amikor épp bűntudatod támad, hogy nem töltesz elég időt a gyerekeddel, jusson eszedbe a következőkben említett tanulmány.

Idén januárban a Harvard által publikált Social Science & Medicine kiadványban rávilágítanak arra, hogy a gyermekünkből akkor lesz kiegyensúlyozott és boldog felnőtt, ha mi magunk szerető és gondoskodó szülők vagyunk. S ezt akkor is megtehetjük – és a lényeg most jön -, ha teljes munkaidőben dolgozunk.

A tanulmányt 1995-ben kezdték el az Egyesült Államokban 4000 résztvevővel, akik 25-74 év közöttiek voltak. A tanulmány egyetlen korlátját pont ez adja, hiszen a kutatásban különböző generációkat vizsgáltak egyszerre.

Végeredményben azt találták, hogy a szerető szülők gyerekei sokkal jobban csillognak az életük során, valamint kevésbé vannak kitéve az olyan kockázatoknak, mint például a drogfogyasztás. A szülői szeretet ráadásul a szorongás és a depresszió ellen is védőpajzsként szolgál a gyermekek számára.

De hogy mit is jelent pontosan a fentebb említett csillogás?

Lényegében azt az öt alap dolgot, amit mindenki szeretne az életében: a boldogságot és az elégedettséget, a fizikai és mentális egészséget, a célokat az életünkben, egy kiegyensúlyozott személyiséget és jó szociális kapcsolatokat. Ezekben a szerető szülők gyermekei mind jobban teljesítenek.

Úgy érzik, hogy ők irányítják az életüket, aminek van célja. Szeretnek tanulni, növekedni, és szeretik önmagukat. Ez utóbbi nagyon fontos dolog, hiszen az önbecsülés a boldogságunk egyik alappillére.

Mindezek alapján tehát már van arra bizonyíték, hogy a szerető és támogató szülői légkör hosszú távon képes meghatározni a gyermek életét. A gyermekkori szeretet megtapasztalása rendkívül fontos, a szülői melegség tehát kulcsfontosságú tényező.

Összegzésképpen nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a kutatás teljes mértékben alátámasztja azt a feltételezést, miszerint a munkahelyi kötelezettségeink, az anyaság semmiben sem károsítja a gyermekeink jövőjét. Ez mit sem számít, ha meleg és szerető környezet öleli körbe őket, s ebben tölthetik életük legmeghatározóbb időszakát, a gyermekkort.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük