Dolgozó anyaként nem könnyű otthon is helytállni, de a technika ebben is segíthet

Közzétéve: Kategória: munkavállalóknak

A dolgozó anyukák nem lehetnek ott a gyermekük összes fontos eseményénél. Ezt sajnos el kell fogadni. Bármennyire is rugalmas egy munkahely, ez keveseknek adatik meg.

Szóval ha nem szeretnénk, hogy emiatt bűntudatunk legyen, ezt előre le kell rendezni magunkban. Közelítsük meg onnan a dolgot, hogy részben mi vagyunk a családfenntartók, így a munka és olykor a túlóra is az életünk része. Persze ez nem azt jelent, hogy kifogásként ezt bármikor kimondhatjuk. Csupán azt, hogy nem dől össze a világ, ha egyszer-kétszer nem tudunk ott lenni egy fontos eseménynél. Ebben az esetben egyébként két dolgot kell megtennünk. Ha tervezhető az esemény, készítsük fel a gyermekünket előre, hogy ne számítson ránk. Illetve a felkészülési időszakban tegyünk oda az átlagnál többet. Segítsünk 200 százalékkal abban, hogy a gyermekünk számára sikeres legyen az a bizonyos esemény. A másik: gondoskodjunk arról, hogy a kellő pillanatban legyen vele olyan valaki, akire az esetleges kudarc során is számíthat. Nyilván az apuka a legkézenfekvőbb személy, de a nagyszülők is nyújthatnak támogatást az unokának. Plusz ne felejtsük el, hogy a technika ma már az ilyen esetekben is a segítségünkre lehet. Ha biztatásra van szüksége a gyermekünknek, indítsunk videóhívást, és mondjunk pár buzdító szót. De a program végeztével is kapcsolódjunk be az örömbe online. Így a gyermekünk se fogja azt érezni, hogy az ő sikere nem fontos számunkra.

De ugyanez érvényes fordított esetben is. Olykor a kollégáidnak is meg kell érteni, hogy családi okok miatt nem tudsz személyesen ott lenni velük. Viszont ha beteg a gyermekünk, az nem azt jelenti, hogy mi feléje se nézünk a munkának. Manapság videóhívásokkal már bármilyen konzultáció megoldható. A különféle chat alkalmazásokkal akár fájlokat is küldhetünk egymásnak, így egy konkrét dokumentum közös átnézése is megoldható online. Akár azalatt, amíg az otthon betegeskedő gyermekünkre felügyelünk.

A lényeg itt is ugyanaz, mint a gyermekünk számára fontos eseménynél. A kollégák lássák: te mindent megteszel azért, hogy a munka így is haladjon. Így a munkahelyi kapcsolatok is erősödnek, és ezzel a hozzáállásoddal azt is bizonyíthatod, hogy elkötelezett vagy a cég sikerében.

Szóval: fontos, hogy számolj az online chat lehetőségekkel. Akkor is, ha a családdal kell kommunikálni és akkor is, ha a kollégákkal van megbeszélnivaló.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük