Mikor húzhatjuk elő az “anya kártyát” a munkahelyen? Mire célszerű figyelni és felkészülni, ha szülés után újra munkába állunk?

Először is arra, hogy nem azok a helyzetek fognak minket várni a munkában, mint mielőtt elmentünk szülni. Illetve arra is, hogy mi is másként viszonyulunk már a munkához, mint korábban.

Fontos, hogy tudd: nem lesz könnyű a megszokott, a gyermek melletti rutinból újra váltani. Erre jó előre célszerű felkészíteni magunkat. Ahogy arra is, hogy nem mindenki lesz olyan megértő veled, mint azt elvárnád. Lehet, hogy a visszaérkezés után egyből úgy kezelnek majd, mint azt, aki folyamatosan ott dolgozott. Azért, hogy az ilyen kellemetlenségektől megóvd magadat, a konkrét munkába állás előtt nem árt több alkalommal csak úgy bemenni a munkahelyre. Így felveheted a ritmust, és képbe kerülhetsz az aktuális folyamatokat illetően.

Viszont azt azért tudatosítani kell, hogy bármennyire is próbálsz helytállni, hibák lesznek és kritikák is érnek majd. Ehhez lélekben erősnek kell lenni. Szóval mielőtt újra munkába állsz, készítsd fel magadat lelkileg és testileg is. Kezdj el edzeni és sajátíts el relaxálási technikákat. Ha ugyanis felkészületlenül ér minket a munkahelyi stressz, könnyen kiborulhatunk. És lássuk be: kisgyermekes anyukaként alapesetben nem a pihenésről szólnak a mindennapok, így nem véletlen, ha lelkileg és testileg sem vagyunk a toppon, amikor újra munkába állunk. Viszont ha ezt tudatosan kezeljük, sokkal könnyebben megy a váltás.

Aztán sokat segíthet az is, ha megtanulsz ütemezni, és fejleszted a logisztikai készségeidet. Dolgozó anyaként ezek a skill-ek rendkívül fontosak. Legyen egy fix menetrend, amihez te is és a család többi tagja is tud igazodni.

Türelem, türelem, türelem…

Az, aki szülés után megy vissza a munkahelyére, rendszerint úgy érzi, minden változatlan. A gyermek mellett ugyanis sokszor belassul az idő. A munkahelyen viszont általában számos olyan dolog történik, amihez már nincs közünk. Jöhettek új kollégák és talán a beosztásokban is történt változás. Ezek feltérképezése mind időbe telik, szóval legyen türelmed.

Illetve ne gondold azt, hogy “körülötted forog a világ”

A szülés ideje alatt és a gyermek első pár évében is komolyan támogatja a család az anyukát – minden téren. Így egészséges, ha azt érezzük, mi vagyunk a legfontosabbak. Ez a saját, közvetlen közegünkben igaz is, viszont a munkahelyen már más a helyzet. Ott ritkán kapunk nagyobb figyelmet, mint mások. Ami a helyén is van így. Ezért ne is várj többet. Plusz a folytonos, a gyermekünkkel kapcsolatos sztorik sem biztos, hogy mindenkit érdekelnek. Ebben tartsunk egyensúlyt, azt pedig ne vegyük sértésnek, ha valaki nem kérdez minket a “szemünk fényéről”. Fontos, hogy ezt is tudjuk a helyén kezelni.

Végül ne hivatkozz az anyaságra, ha valamilyen kérésed lenne!

Persze vannak esetek, amikor nem kérdés, hogy anyaként engedményeket érdemelsz. Viszont túlzásokba nem szabad esni. Nem egy munkahelyi kapcsolat csúszott már el azon, hogy erre az anyuka nem figyelt oda. Konkrét munkával összefüggésben lehetőleg ne használd az “anya kártyát”. Vagy ha mégis kénytelen vagy az anyaságra hivatkozva engedményt kérni, ajánlj fel egy kompenzáló megoldást. Mondjuk ha pont akkor kell elmenned a munkahelyről, amikor egy határidős munkán dolgoztok, ajánld fel, hogy home office-ból ugyanúgy részt veszel a munkában. Mindig legyen alternatíva!

Készülj fel tehát, nem lesz könnyű újra munkába állni. Biztosan túlterheltnek érzed majd magadat, és stresszes is lehetsz, amikor visszatérsz. De ha mindezekre jó előre felkészülsz, sokkal egyszerűbb lesz visszarázódni a dolgos hétköznapokba, és az új szokásokat is könnyebben be tudod illeszteni a napi rutinba.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük