Ennyire nehéz szülőnek lenni – Vallomások a gyereknevelés nehézségeiről

Közzétéve: Kategória: munkáltatóknak, munkavállalóknakCímke:

Van tipped, hogy egy átlagos szülő hány hibát követ el, míg a gyermeke betölti a 18-at? Körülbelül 4 ezret. Soknak tűnik ez a szám, ugye? Ha viszont tovább bontjuk, akkor ez évente már csak valamivel több, mint 200, heti szinten pedig átlagosan csak 4 hibával kell számolnunk. Ez így már annyira nem is hangzik szörnyen…. 

Az amerikai vizsgálat, amelyből a fenti számokat is kaptuk, 2000 szülő részvételével készült. 

A saját bevallásuk szerint a leggyakoribb szülői baki, amit elkövetnek, hogy túl sok képernyőidőt engedélyeznek a gyermekeiknek (65 százalék), ezt pedig a kicsúszott szitokszavak (42 százalék), majd a nem a gyerek életkorának megfelelő tartalmak nézésének engedélyezése követi (39 százalék). 

A többség azt vallja, hogy bármennyire is vágytak gyerekre, a szülői létre nem lehet teljesen felkészülni. A válaszadók mindössze 12 százaléka állította azt, hogy teljesen felkészült az anyaságra, illetve az apaságra.

A szülővé válást követően a legtöbben az alvás hiányát, illetve a csecsemő altatása körüli megpróbáltatásokat nevezték meg nehézségként. 

Ha tanácsra van szükségük a gyereknevelést illetően, a válaszadók többsége először a párjával beszél, de majdnem ugyanennyien hívják fel előbb az édesanyjukat. Ritkábban, de előfordul az is, hogy a kétségbeesett anyák és apák más szülőkhöz fordulnak segítségért. Vagy az interneten, esetleg a közösségi médián keresztül keresnek választ a kérdéseikre.

Nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal: senki se tökéletes.

A kisebb-nagyobb bakik a nevelés velejárói, nem kell ezekből nagy ügyet csinálni. Ha például kicsúszik egy csúnya szó, azt el lehet ütni egy tréfával, vagy egyszerűen folytathatjuk úgy a beszélgetést, mintha mi sem történt volna.

Hiba tehát van, de pont ettől szép az egész. Hibázunk, kijavítjuk, tanulunk belőle. 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük