Dolgozó szülőként még fontosabb a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás – Így alakítsd ki az alvási rutinodat

A dolgozó szülők gyakran érzik úgy, hogy luxus az elegendő alvás. Kevesen vannak ugyanis olyanok, akik megengedhetik maguknak, hogy 5-6 óránál többet aludjanak. Erre persze a legtöbben csak legyintenek és azt mondják: majd alszunk, ha már a gyerekek felnőttek. Érthető a hozzáállás, de sajnos nem helyes. Ugyanis az alváshiány kiváltotta problémák nem várják meg azt, hogy a felnőjenek a gyerekek. Az alvás kérdését nem szabad félvállról venni, kevés pihenés ugyanis a kapcsolatainkra és a munkavégzésünk minőségére is hatással van. De mit tudunk tenni a jó alvásért?

Egy átfogó kutatás szerint azok az emberek, akik keveset alszanak, kevésbé alakítanak ki jó kapcsolatot a partnerükkel. Az ok, hogy minimális pihenés esetén a konfliktusok megoldása sokkal nehézkesebb. Amiből egyébként egy körforgás alakul ki. Ugyanis ha nem sikerül megoldani a párkapcsolati problémát, az hatással van az alvás minőségére. Szóval ez egy ördögi kör. Ha nem alszol, nem tudod megoldani a konfliktust, ha nem tudod megoldani a problémát, nem fogsz jól aludni.

De ez egyébként nem csak a szülőkről szól…

A kutatások szerint azok a gyerekek alig alszanak, akiknek a szülei sokat vitáznak. És ez megint csak visszahat a szülő alvásminőségére. Így megint egy körforgásba csöppenünk.

Ezzel szemben azok a gyermekek, akiknek a szülei magasabb szintű kapcsolatokkal rendelkeznek, jobban alszanak.

Szóval a jó alvás kulcskérdés.

Már csak azért is, mert az alvás szerepet játszik abban is, hogyan viszonyulunk a gyermekeinkhez. A jó alvó szülők sokkal türelmesebbek a gyermekeikkel.  

És a munkahelyről még nem is beszéltünk

A rossz alvás következményeit a munkahelyen is megtapasztaljuk. Azok a vezetők például, akik rosszabbul alszanak, sokkal többször emelik fel a hangjukat az alkalmazottaikkal szemben. Nem beszélve arról, hogy a keveset alvó vezetők kevésbé karizmatikusak és általában kevésbé hatékonyak a vezetői szerepükben. A kutatások azt mutatják, hogy általánosságban azok a vállalkozások eredményesek, ahol a vezetők és az alkalmazottak is jól pihennek. 

Nagyon fontos tehát, hogy dolgozó szülőként is prioritásként kezeljük az alvást.

De hogyan alakítható ki a rutin?

Mindenek előtt tudatosítani kell magunkban, hogy a kevés alvás problémákat szül. Ha nem kezeljük prioritásként az alvás kérdését, arra sok mindenünk rámehet.

Mérd fel a saját szervezeted igényeit és abból ne engedj!

Állíts be következetes alvási rutint magadnak és gyermekeidnek is! A jól alvás egyik alapfeltétele a következetes alvásrutin. A lényeg a rendszer. Mindig – még hétvégén is – ugyanakkor feküdj le és kelj fel! Ha így teszel, a szervezeted tudni fogja, mikor kell felébredni és mikor kell aludni. A következetes rutin hatására egyébként nem csak többet alszunk, hanem az alvás minősége is jobb lesz. 

Az nem jó megoldás, ha a hétvégén akarjuk bepótolni a hétköznapokon kiesett alvást.

A sokáig történő alvás ugyan az adott napon jó érzés, de “ledobja” a test óráját és felborul a rutin. És ez nem csak a felnőtteknél, hanem a gyerekeknél is így van. Úgyhogy segíts a kicsiknek is, hogy náluk is kialakuljon ez az alvási rutin.

Segíthet a jó alvásban, ha korlátozzuk a kék fények mennyiségét!

A kék fény azt jelzi a szervezetnek, hogy nappal van. Emiatt igyekszik éber lenni. Ezt jobb elkerülni. Vagyis nem célszerű lefekvés előtt telefonon böngészni, tévét nézni, azok ugyanis kék fényt bocsátanak ki. Persze nem csak a kék fény hatása miatt célszerű mellőzni a digitális eszközöket a hálószobában. Hanem az ellazulás eredményessége miatt is. Egy perc böngészésből ugyanis könnyen lesz egy óra.

Jobb tehát a szobán kívül hagyni a készüléket. Vagy legalább repülő módra állítani és távol elhelyezni az ágytól.

Ha alvásidő van, már ne kezdj munkába! Sokkal többet ér az, ha időben lefekszel, kipihened magadat és másnap hozod be a lemaradást, mintha megpróbálsz még késő este is teljesíteni. Fáradtan több hibát fogsz véteni, ráadásul másnap, kipihenten fele annyi időből meg fogod oldani a feladatot. 

Ne aggódj azon, ha az alvási rutinba hiba csúszik be. A test bizonyos szintig rugalmas. A rövid távú alvási problémákat szinte észrevétlenül kezeli. 

Ha becsúszik egy-egy rosszabb éjszaka…

Legyél tudatos és aznap kerüld a megoldásra váró helyzeteket, konfliktusokat. Sokkal jobban teszed, ha kipihenten, később újra nekilátsz a dolgok elrendezésének. Ezt a módszert alkalmazd otthon és a munkahelyen is! Ha rosszul aludtunk, a fontos döntéseket halasszuk el egy nappal.

Legyünk rugalmasak másokkal is! Ahogy nekünk, úgy a kollégáknak, a családtagoknak is lehetnek rossz napjai. És ez igaz a gyerekekre is. Szóval ezen a téren is tudatosnak kell lenni ahhoz, hogy elkerüljük a konfliktusokat. Ha úgy látod, hogy a másik fél fáradt, halasszátok el a döntéseket.

Végül: osszátok be a feladatokat otthon! Ha mindenkinek megvan a rutin és nem egy valakinek a nyakába szakad minden teendő, akkor megfelelő mennyiségű alvásra is lesz idő. Nagyon fontos a kommunikáció. 

Beszélgetés, következetesség, rugalmasság, rutin. Ha ezek megvannak, dolgozó szülőként sem marad el a jó alvás.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük