Felelősségteljesebb felnőtt lesz az a gyermek, akit a szülei annó bevontak a házimunkába

Közzétéve: Kategória: Egyéb

Sokkal felelősségteljesebb felnőtt lesz a gyermekünkből, ha bevonjuk a házimunkába. Nem is gondolnánk, hogy mennyit segíthet az, ha együtt végezzük az otthoni teendők egy részét.

A Femina.hu írt a napokban minderről. A bejegyzésükben kutatásokra hivatkozva állítják: annak ellenére is érdemes bevonni a gyerekeket a közös munkába, hogy ezzel a kicsik játékidejéből veszünk el.

Vagyis nem biztos, hogy minden házimunkát el kell végezni a gyerekek helyett. Még akkor se, ha egyébként így gyorsabb lenne. Ha ugyanis a kicsik is besegítenek, azzal majdhogynem többet tanulnak az életről, mintha különórán vennének részt. A Minnesotai Egyetem kutatói állapították meg azt, hogy azok a gyerekek, akik három és négy éves koruk között már elkezdték az ilyen jellegű munkákat, sokkal valószínűbb, hogy jó kapcsolatot alakítanak ki a családjukkal és a barátaikkal, jobban teljesítenek az iskolában és önállóbbak is lesznek, mint azok a társaik, akiket a szüleik megkímélnek a hasonló teendőktől – olvasható.

A gyerekek a házimunka elvégzése során egyebek mellett az önálló élethez szükséges kompetenciákat sajátítják el. De felelősséget is tanulnak és magabiztosabbak is lesznek. 

A kapott feladat felelősséggel jár, a feladat elvégzése pedig sikerélményt hoz… Ilyen egyszerű. Ha a gyerekek ezt fiatalon megtapasztalják, az segít nekik felelősségteljesebb felnőtté válni.

De ne feledjük, hogy a közös munka során a másokkal való együttműködés készsége is fejlődik. A kutatás szerint azok a gyerekek, akiknek bőven van részük ilyen élményben, később az iskolában és a munkahelyen is felkészültebben vehetnek részt a csapatmunkát igénylő helyzetekben. Arról nem is beszélve, hogy a házimunka elvégzése során az idő helyes beosztását is megtanulják. Ami megintcsak óriási előny a felnőtté válás küszöbén.

Szóval, ha teheted, vond be a gyermekedet a házimunkába. Még akkor is, ha ezzel a közös kikapcsolódástól veszel el időt. Próbáld meg úgy alakítani, hogy az együtt dolgozás is élmény legyen. Aztán ha a feladat már egyedül is megy a gyerkőcnek, fokozatosan önállóságra is biztathatod.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük