Felmérés is igazolja, hogy főállású szülőként sokkal nehezebb munkát találni

Egy felmérés szerint hátránnyal indulnak azok, akik a gyermekkel való otthonlét után térnének vissza a munka világába. Legalábbis nekik sokkal nehezebb az álláskeresés.

Azokhoz viszonyítva mindenképpen, akik csak szimplán munkahelyet váltanának. A bemutatkozó jelentkezés után általában azokat választják, akiknek folyamatos volt a munkaviszonyuk. Vagyis, ha a gyermekvállalás után nem tudsz visszamenni a régi munkahelyedre, de szeretnél újra munkába állni, sajnos nem vagy egyszerű helyzetben. 

Hogyan zajlott a kutatás?

A tanulmány során fiktív önéletrajzokat küldtek valódi állásokra. A jelentkezők között volt olyan, aki munkahelyet váltana, olyan, aki munkanélküliként keres állást és olyan is, aki főállású szülőségből váltana dolgozó szülőre. 

Természetesen minden pályázó szülő volt, és mindegyik jelentkező azonos képességgel és végzettséggel rendelkezett.

A kiküldött önéletrajzokra érkezett válaszok aránya egyértelműen azt mutatta, hogy a főállású szülőségből való váltás egyáltalán nem könnyű…

Az otthon maradó anyáknak ugyanis csak a 4,9 százaléka kapott visszajelzést. Szemben a munkanélküli anyák 9 és a foglalkoztatott anyukák 15,3 százalékával.

De mi az ok? 

A pályázatokat elbírálók általában úgy vélik, hogy azoknak, akiknek nem volt folyamatos a munkaviszonyuk, “berozsdásodtak” a képességei.

Az is kiderült továbbá, hogy az otthon tartózkodó szülők kevésbé megbízhatóak, nem igazán elkötelezettek a munka irát, mint a munkanélküliek. 

Az eredmények egyértelműen azt sugallják: a munkáltatók attól tartanak, hogy a főállású szülőből dolgozó anyává váltók inkább a családot részesítik előnyben a munka helyett. Az pedig jelenleg hátrány a jelentkezéskor, ha a munka nem élvez prioritást. 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük