Ha teljesül ez a feltétel, jobban teljesítenek az anyukák a munkahelyen

Közzétéve: Kategória: Egyéb

Azok az anyukák, akik a szülés után térnek vissza a munkába, sokkal jobban teljesítenek, mint azok, akik nem vállaltak gyermeket. Már, ha teljesül egy bizonyos feltétel a munkahelyen.

Ez pedig a rugalmas foglalkoztatás. Egy friss kutatás szerint, amit a British Columbia Egyetemen végzett, kiderült, hogy a dolgozó anyák 12 százalékkal produktívabbak a gyermektelen nőknél akkor, ha rugalmas a munkaidejük. Ezzel szemben, ha nem rugalmas a munkaidejük, 7 százalékkal kevesebbet termelnek, mint azok a hölgy kollégák, akik nem vállaltak (még) gyermeket. Szóval, ha az anyukák lehetőséget kapnak arra, hogy otthonról is dolgozhassanak, és nem kötött a munkaidejük, bizonyítanak. Ez az, amit ideje felismerniük a munkáltatóknak. No, meg azt is be kell látni, hogy manapság már nem csak az irodán belül lehet dolgozni. Ha pedig ez működik – és miért ne működne -, akkor az anyukák bérszakadéka is csökkenhet – olvasható.

Az egésznek egyébként van egy lelki tényezője is. Miszerint az anyák azért is sokkal elhivatottabbak a munkájukban, mert ők már nem csak maguk miatt dolgoznak, hanem a családért is. Ez talán még jobban alátámasztja a kutatás eredmény. Vagyis akár jóval eredményesebben is teljesíthet egy anyuka, ha bizonyos szinten maga oszthatja be az idejét. Az idézett cikk szerint egyébként a nagyvállalatok már látják, hogy érdemes nyitni a flexibilis időbeosztás irányába. Már csak azért is, mert ez a foglalkoztatási forma a cégnek is biztonságot ad. Ahogy Sylvia Fuller szociológia professzor mondja. “Nem csak az anyák számára teszi lehetővé a rugalmasság, hogy jól végezzenek munkájukat, hanem enyhíti a munkáltató aggodalmait is, hogy eredményes lesz-e a működés vagy sem.”

Vagyis a rugalmas munkaidővel mindenki jól jár. Szerintünk érdemes ezen elgondolkodni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük