Hogyan foglald le a koronavírus miatt lakásba szorult gyerekeket úgy, hogy közben te is kiegyensúlyozott maradj?

A COVID-19 megbetegedés miatt hazánkban az összes óvodás és tanköteles gyerek egyik napról a másikra otthonmaradásra kényszerült. Ráadásul megjósolhatatlan, hogy meddig fog tartani ez a kényszerpihenő, így kénytelenek vagyunk határozatlan időre berendezkedni erre az állapotra. Mindezt úgy, hogy az lehetőleg mindenkiből a legjobbat hozza ki.  

Fontos, hogy készítsünk egy tervet, ami alapján működtetjük majd a napjainkat, így elkerülhető lesz a káosz.  

Ezért legyenek prioritások. Tegyél fel magadnak olyan kérdéseket, amik mostantól a tipikus napjaitokra vonatkoznak. Például, hogy mikor kezdődjön a napotok? Kell-e dolgoznod otthonról? Mikor vannak az étkezések, a szieszta és az egyéb pihenőidők? Ki és mikor tud foglalkozni, tanulni a gyerekekkel?

Mérj fel mindent és úgy tervezz! Készítsd egy ütemtervet, pontos időkeretekkel, lehetőleg olyat, amit hétfőtől péntekig minden nap meg lehet ismételni.

Ötletelj a napi tevékenységeken! Tervezd meg, hogyan fog eltelni a nap, azt, hogy mit, mikor fogtok csinálni.

Ha dolgoznod kell, s közben nincs, aki felügyelje a gyerekeket, akkor gondoskodj róla, hogy elfoglalják magukat. Tartsanak például mesekönyv nézegetéssel, olvasással töltött csendespihenőt. Halmozd el őket sok-sok könyvvel, majd jelöljetek ki a házban egy kis zugot, ahol olvasgathatnak.

Ebben az esetben nincs jó vagy rossz módszer, egyszerűen meg kell találnotok azt a szisztémát, ami szerint ti a leghatékonyabban tudtok működni.

Tedd ezt óráról órára lebontva! A gyerekek eddigi iskolán kívüli elfoglaltságiról sem kell teljesen lemondani, csak éppen otthoni léptékűre szükséges szabni azokat. A különböző művészeti elfoglaltságokat, például a zenét, a festést, a táncot is be lehet építeni a mindennapokba. Ugyanígy a sportot is. Elő a kreativitással! A vendégszoba átalakulhat ideiglenes edzőteremmé, a nappaliból pillanatok alatt táncparkett varázsolható, de elő is keresheted a szekrény mélyén rejtőző kézműves kellékeidet. Már csak néhány nyomtató papír kell hozzá, és kezdődhet is az alkotás.  

Arra azért ügyelj, hogy legyen idő a lazításra is! Játszatok valami olyat, ami mindenkinek nagy kedvence. Vagy próbáljatok ki egy új süteményreceptet! Ez ráadásul dupla élvezetet nyújt: élmény elkészíteni is, nem beszélve az elfogyasztásáról.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük