HR-klubot tartottunk – A Nyugat.hu is írt az itt elhangzottakról

Közzétéve: Kategória: munkáltatóknakCímke: , ,

„Működés, de kivel?”- Ez a kérdés volt a nemrég megtartott, a munkaerő megtartásáról szóló HR-klub programunknak a kiindulópontja. Az eseményen elhangzottakról a Nyugat.hu is tudósított.

Kálmán Edina szervezetfejlesztési csoportvezető prezentációjából legalábbis rengeteg mindent idéztek. Még szemléletető ábrákat is csatolak az anyaghoz. A bejegyzés egyébként különösen nagy érdeklődést váltott ki az olvasók körében. A cikk több száz megosztást generált a Facebookon. Ennek kifejezetten örülünk, hiszen így a helyben ismertetett munkaerőpiaci tények még szélesebb körhöz eljutottak. Nehéz lenne felsorolni, hogy milyen konkrétumok hangzottak el. De az bizonyára sokakat meglepett, hogy míg a munkanélküliség csupán 3,7 százalék Magyarországon, addig a 15-64 évesek körében a foglalkoztatottsági ráta csak 70 százalékon áll. Vagyis a hazai dolgozóképes korú lakosság 30 százaléka nem dolgozik. Ezzel az adattal egyébként az Európai Unió tagállamai között az utolsó kétharmadban helyezkedünk el. Svédországban, Norvégiában – ezek a nemzetek állnak az első helyen – 80-85 százalék a foglalkoztatási ráta. Mégis a termelést gátló tényezők között első helyen a munkaerő-hiányt jelölték meg a hazai vállalatok. Szóval munka lenne, csak elvben nincs, aki elvégezze a feladatot. Például az IT-szektorból 40 ezer informatikus hiányzik. De több ezer férőhely van az egészségügyben, a szociális szférában, az adminisztratív területen, a feldolgozó iparban és a kereskedelemben is.

De miért nem jelentkeznek a meghirdetett állásokra, hol van az a 30 százaléknyi ember? Részben külföldön.

A közölt adatok szerint a migráns magyarok 44 százaléka 30 év alatti, és 75 százalékuk nem érte el a 40 éves kort sem.

Szóval aki teheti, külföldön vállal munkát. És ez Vas megyében hatványozottan érződik.

Amin azért a jelenlegi béreket látva nem lehet nagyon csodálkozni – Vas megyében 191 ezer forint az átlagkereset. A kivándorlók közül ugyanis sokan maradnának, ha magasabb bért kapnának. Így még a szakemberek is hazajönnének talán. Most ugyanis az is komoly probléma, hogy az itthon maradt dolgozóképes felnőttek között kevés a szakember. A vállalatok 92 százaléka szerint ez komoly akadálya a gazdasági növekedésnek.

A Nyugat.hu cikkében idéznek Vas megyei adatokat is. A prezentációban elhangzottak szerint nálunk a 15-74 éves korosztályban 1,3 százalék a munkanélküliségi ráta. A nyilvántartott álláskeresők száma pedig alig több, mint 4 ezer. Ezzel nálunk a második legkevesebb a nyilvántartott álláskeresők száma. Bár ez nagy eséllyel összefügg azzal, hogy közel vagyunk a határhoz. Ráadásul ebből még 335 pályakezdő álláskereső.

De a szabad álláshelyek száma sem túl sok, 2023 lehetőség közül választhat az, aki váltana, újra munkába állna vagy munkanélküliként keresne magának megélhetést. Vas megyében egyébként 61 százalékos a foglalkoztatottság a 15-74 éves korosztály körében.

És hogy mit tehetnek a cégek, hogy javuljon a helyzet? Legalábbis csökkenjen a fluktuáció?

  • Emelni kell a béreket
  • Javítani kell a munkakörülményeken
  • Lehetőséget kell kínálni a tanulásra
  • Javítani kell a munkahelyi hangulaton
  • A cafeteria rendszert fejleszteni kell
  • Javítani kell a vezető-beosztott kapcsolat viszonyon
  • Be kell vezetni az atipikus foglalkoztatási formákat
  • Kínálni kell előrelépési lehetőségeket
  • Indítani kell egészségmegőrzési programokat

Így csökkenthető lenne a fluktuáció.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük