Mégsem olyan jó dolog hosszú távon otthonról dolgozni?

Közzétéve: Kategória: munkáltatóknak, munkavállalóknakCímke:

Egy nemrég megjelent szakértői cikk szerint téves feltételezés, hogy a távmunkával a munkavállaló és a munkáltató is csak nyer. Az olyan cégeknél például, ahol a siker az összeszokott csapatmunkának köszönhető, bizony katasztrófát is hozhat a hosszan tartó távmunka.

A szakértők szerint a távmunka miatt a munkavállaló kitettebb lesz a kiszervezés veszélyének, a távoli munkavégzés miatt csökken az adott munka jelentősége. Nem mellesleg kikerülhetetlen frusztráló bürokráciával jár és még akadályozza is a szakmai karrier kiteljesedését. 

A távmunka demokratizálja ugyan, de egyben devalválja is a tehetséghez való hozzáférést. Aminek az egyik hatása, hogy csökkennek a bérek. Vagyis könnyen lehet, hogy a távmunka terjedésével sokkal kevesebb fizetés jár majd az alkalmazottaknak… Ez munkavállalói oldalról komoly hátrány.

A távmunka miatt megszűnő személyes kapcsolatok is negatív hatással lehetnek a karrierre. A konfliktusok kezelése sokkal nehezebbé válik, gyengül a csoportkohézió, és az empátia is csökken a dolgozók között. Nem beszélve arról, hogy az elszigetelődés esélye is sokkal nagyobb, ha nem találkozunk a kollégákkal. 

Mindemellett a folyamatos távmunka a karrier megrekedését is magával hozhatja. Mivel ilyenkor nem járunk be a munkahelyre, az ismeretek elsajátítása, a tapasztalatok gyűjtése is sokkal nehézkesebbé válik. Mindamellett, hogy távmunkában a szakmai kapcsolatok is nehezen épülnek ki.

Ha a dolgozók csak otthonról látják el a feladatukat, az bizony a vállalat fejlődési lendületét is megtöri

A szakértők szerint a vállalat addig lehet biztos abban, hogy a távmunkába helyezett alkalmazottak tudják a dolgukat, amíg a folyamatok rutinszerűek. Ez veszélyes a vállalatra nézve. Válsághelyzet esetén ugyanis ebben a felállásban nehéz gyorsan új stratégiát alkotni. A távmunkában dolgozókkal sokkal komplikáltabb új irányba indulni, mivel idő kell a rutin kialakulásához, így a gyors és hatékony váltás lehetetlen.

A távmunka az egész gazdaságot átalakíthatja. Régen sok mindent el lehetett intézni egy folyosói beszélgetéssel. Most kell hozzá mondjuk egy Slack-fiók, ami pénzbe kerül. Eddig kávézóban, sörözőben, étteremben folytak összejövetelek, de a távmunkás inkább otthon főz valamit magának… A távmunka elterjedése tehát nem csak a munkahelyi mindennapokban eredményez változást, hanem a magánéletre is jelentős hatással van, ami más gazdasági ágak működését is jelentősen befolyásolja.

És ha már magánélet…

A távmunka hívei hajlamosak megfeledkezni arról, hogy az otthoni munkavégzés során rendkívül nehéz a munkát és a magánéletet egyensúlyban tartani. Különösen akkor, ha nincs külön otthoni irodánk, ahova el tudunk vonulni.

És akkor még ott van az a probléma, ami az otthon dolgozó kisgyermekes szülőket sújtja

A kisebb gyerekeknek nem egyszerű elmagyarázni, hogy a szülők annak ellenére nem tudnak velük foglalkozni, hogy velük együtt otthon tartózkodnak.

Mi a megoldás?

A távmunka helyett valószínűleg a rugalmas munkaidő és az olyan típusú munkavégzés bevezetése, ahol nem szorul teljesen háttérbe az irodai tevékenység – legalábbis mi így gondoljuk. A szabadság, a rugalmasság kell a szülőknek, de ahhoz, hogy megmaradjon a munkavégzés egészséges rendje, a kollégákkal való személyes találkozásról nem szabad teljesen lemondani.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük