7 dolog, amin egy dolgozó anyuka aggódik – pedig nem kéne

Közzétéve: Kategória: munkavállalóknakCímke: ,

A gyermek születése után gyökeresen megváltozik a házaspár élete. Olyan dolgokért kezdhetnek aggódni, amiről előzőleg azt sem tudták, hogy létezik. Megváltoznak a prioritások, és egy idő után sokszor már arra is nehéz visszaemlékezni, hogy vajon a gyerekek érkezése előtt mivel töltöttük a napjainkat, annyira távolinak tűnik már az a világ.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk egy csokorra valót azokból a helyzetekből, amelyek aggodalommal töltik el a gyerekes szülőt a mindennapokban. Ha van már gyereked, és mindezt már átélted, akkor azért tarts velünk, hogy tudd, nem vagy egyedül ezekkel a problémákkal. Ha pedig még mindennek előtte vagy, akkor azért, hogy időben felkészülhess rájuk. 

  1. A gyermek elhelyezésének problémája

A kicsik elhelyezése még nálunk is problémás, pedig itthon sok az államilag támogatott intézmény. Lehetséges, hogy még így is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha megfelelő bölcsit vagy ovit akarunk találni. Arra viszont számíts, hogy ez nem lesz kevés kiadás.

  1. Az elválás problémája

Amikor először válsz el a gyermekedtől, mindkettőtöket hatalmába keríti a szorongás. Készülj fel, nem lesz a legjobb érzés. 

  1. Szülés utáni depresszió

A terhesség és a szülés számos hormonális változást eredményez az anya szervezetében. Egy dolgozó nőnek, aki ráadásul még szülés utáni depresszióval is küzd, hatványozottan nehezebb dolga van, mint annak, akinek nem kell munkába járni, és úgy küzdhet meg ezzel a komoly problémával.

  1. A „Hol szoptassak?” problematikája

Ha a kicsivel indulsz útnak, akkor fel kell készülnöd a legváratlanabb helyzetekre is. Egy baba nem ismeri az órát, így ha megéhezik, lehetséges, hogy félre kell majd vonulnod megetetni őt. 

  1. A munka és a magánélet egyensúlya

Ez sem lesz könnyű feladat, hiszen a kialakult új helyzetben nem egyszerű megtalálni az arany középutat. De jó hír, hogy nem lehetetlenség, csupán némi tudatosságot és munkahelyi rugalmasságot igényel.

  1. Mit tegyek, ha beteg lesz?

Közösségbe kerülés után számolni kell azzal, hogy bizony többször kell szabadságra menni, ha a gyerek beteg. Ehhez persze a szabadságon túl szintén jól jön egy megértő munkahely is.

  1. Kipihentség

Az anyaság csodálatos, izgalmas és gyönyörű, de egyben rettentő kimerítő is tud lenni. Különösen igaz ez az első évre. Ha úgy kell dolgozni menni, hogy több, nehéz éjszaka van mögötte, az bizony a legtürelmesebb anyát is képes próbára tenni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük