Hogyan lehetsz elég jó szülő dolgozó anyaként is?

Közzétéve: Kategória: munkavállalóknakCímke: , ,

Anyaság mellett dolgozni sokaknak nem választás kérdése, hanem maga a valóság.

De hogyan küzdhetjük le az ezzel járó bűntudatot, hogyan alkudhatunk ki magunknak jobb munkahelyi pozíciót, vagy hogyan lehet rugalmas az időbeosztásunk?

Fontos kérdések ezek, ha pedig a téma nálad is aktuális, tarts velünk, és mi segítünk.

Ha a gyermekvállalás után megteheted, hogy otthonról dolgozol, akkor elmondhatod, hogy a szerencsések közé tartozol. Persze, ha egyáltalán nem kell dolgoznod, csupán megélni az anyaság minden pillanatát, akkor még inkább.

Viszont egy gyerekre nem kevés a kiadás havi szinten, így sajnos nem mindenki engedheti meg magának, hogy mellette ne vállaljon munkát.

Az pedig vitathatatlan, hogy amikor a munkát választjuk, elkezd gyötörni minket a bűntudat. Ez egy természetes folyamat. Azt persze nem tudjuk megmondani, hogy személy szerint te hogyan juss túl a bűntudaton, de azt igen, hogy ez természetes és legitim érzés ilyenkor. Bárkivel megeshet egy a hasonló szituációban.

Mi viszont azt mondjuk, hogy tekints erre lehetőségként. Nem állítjuk, hogy mindig könnyű lesz, de sokat lehet tanulni belőle.

Fontos az is, hogy a munkahelyünk elfogadó legyen és megértse, hogy kisgyerek van a családban. A munkahelyi rugalmasság boldogabb és elégedettebb dolgozókat eredményez, ráadásul ilyenkor még termelékenyebbek is vagyunk.

A rugalmas munkaidő elengedhetetlen és szükséges is. Ha teheted, ezt mindenképpen próbáld elérni. Nem beszélve a kisgyerekkel járó megnövekedett költségekről,ezért ha lehet, erre is alkudj ki egy kis fizetésemelést.

Az egyensúly megtalálása fontos, ha nem a legfontosabb, még ha az elején nem is megy majd egykönnyen. A házimunkát ne egyedül vidd a válladon, vond be a családot, legyen mindenkinek valami feladata, amiért neki kell felelni.

Nem utolsó sorban pedig azt se feledd, hogy ezt a megváltozott helyzetet a gyerekkel is le kell kommunikálni. Attól, hogy pici, még nem azt jelenti, hogy a saját szintjén ne lehetne neki elmondani, illetve, hogy ő azt ne értené meg. Abból baj nem lehet, ha megtudja, hogy mit dolgozunk és hogy miért kell dolgoznunk. Légy nyitott feléje, és akkor nagy valószínűséggel ugyanezt a nyitottságot és megértést kapod majd vissza tőle is cserébe.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük