Mit várhatunk az anyától az érzelmei terén a szülési szabadságról való visszatérés után?

Közzétéve: Kategória: munkavállalóknak

Ideális, ha a munkába való visszatérés terén logisztikailag minden a helyén van. Például a gyermekfelügyelet vagy a teendők összehangolása a párunkkal. De biztosan elég csupán az új helyzet fizikai oldalára felkészülni? Nem, határozottan állíthatjuk, hogy nem. Az emocionális részével nem foglalkozni nagy hiba, hiszen a munkába való visszatérés a legtöbb nő számára komoly lelki kihívást jelenthet.

A legnyilvánvalóbb ok: nem akarsz távol maradni a gyerekedtől. De vannak egyéb tényezők is. Sok anya még azelőtt rákényszerül az újbóli munkavállalásra, mielőtt arra lelkileg készen állna. Ilyenkor egyidejűleg foglalkozik a kicsivel és a munkával is, ami komoly belső konfliktushoz vezethet.

De van jó hír is: ha tudod, hogy mire számíthatsz, könnyebb lesz az átmenet. 

A szülési szabadság utolsó hete

Ekkor gyakran félelem, izgatottság, bűntudat érezhető. A szülési szabadság utolsó néhány hetében várhatóan szorongást érezhetsz a munkába való visszatérés miatt – ami teljesen érthető. Kíváncsiság és aggodalom egyszerre. Kíváncsiság a munka iránt, aggodalom az otthon maradt kicsi miatt.  

Az első hét a munkában

A munka első hete rendkívül izgalmas, de stresszes is lehet egyszerre. Ez rendben is van.
A bizonytalanság gyakori érzelem ezen a ponton. Vajon figyelnek a gyermekedre a bölcsiben, az oviban? Jól érzi magát a kicsi nélküled? Ezernyi kérdés, ami bizonytalanságot szül.  

Amivel ezen változtathatsz, ha rutinná alakítjátok a napot. Hidd el, megkönnyebbülést érzel majd, ha kiderült, hogy az oviban is megfelelően gondját viselik a gyermekednek

Egy hónap múlva

Ezen a ponton valószínűleg már érzed, hogy megbirkózol a munka és az anyaság nem könnyű feladatával Természetesen még mindig vannak rossz napok, de a jó napok száma is szépen gyarapszik. Ne feledkezz meg az énidőről sem! Hiába érzed most úgy, hogy megy a dolog, előzd meg a bajt!

Bármikor az első évben

A depresszió gyakori érzés ebben az időszakban. Nem is gondolnánk, de a szülés utáni depresszió rengeteg nőt érint. A rossz hangulat bármikor előjöhet az első évben. Légy rá felkészülve, és beszéld ki magadból, úgy sokkal könnyebb lesz.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük