A dolgozó anyukák akár 40 százalékkal is stresszesebbek lehetnek

Közzétéve: Kategória: munkavállalóknak

A címben szereplő megállapítás bármilyen hihetetlennek is tűnik, de sajnos igaz. Modern világunk egyik velejárója, hogy a nőknek is a férfiakéhoz hasonló szerepkörökkel kell nap mint nap megküzdeniük, így már nem igazán tehetik meg, hogy a gyerekek születése után ők már csak az otthon melegéről gondoskodjanak.

Amellett, hogy ellátják a gyerekeket, elintézik a bevásárlást, minden nap meleg ételt tesznek az asztalra és elvégzik a házimunkát, még a munkahely is 100 százalékos teljesítményt vár el tőlük. És ezt bizony stressz nélkül kivitelezni – nyugodtan kijelenthetjük – szinte teljességgel lehetetlen.  

Sokan sajnos a megélhetés miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy csak egy kenyérkereső legyen a családban, míg más nők önszántukból szeretnék kihozni a maximumot otthon is és a karrierjükből is. Bármi legyen is a motiváció, az biztos, hogy ez jelentős stresszfaktort jelent egy dolgozó anyára nézve.  

Az egyedüli dolog, ami csökkenteni tudja az anyukák stresszét, az nem más, mint a kevesebb munka. Ez pedig a legtöbbjüknek sajnos nem nagyon opció.

Nézzünk egy átlagos modellt! Ha az anya teljes munkaidőben dolgozik, és a családban két gyermek van, akkor az átlaghoz képest 40 százalékkal magasabb az anya stressz-szintje. Ez a szám pedig csak emelkedik, ha egyedülálló anyáról van szó, akin a nyomás ezáltal még nagyobb. Ha pedig a statisztikákat nézzük, a gyerekeit egyedül nevelő anyák száma egyre csak növekszik.

Egy nemzetközi tanulmány, amit több mint 6 ezer nő részvételével végeztek, azt mutatta, hogy a fenti esetekben a rugalmas munkaidő és az otthoni munkavégzés sem csökkenti az anyák stressz szintjét.

Akkor viszont mi az, ami segít?

A fentebb már említett kevesebb munka lenne az egyetlen megoldás, ami enyhíteni tudna ezen a helyzeten. Sajnos azonban ez az, amit a mai világban anyagi megfontolásból csak kevesen engedhetnek meg maguknak. Ráadásul tény az is, hogy annak, aki tegyük fel csak 4 órában szeretne dolgozni, már eleve kisebb a mozgástere.

Pedig a lehetőség és a választás szabadsága lenne a leglényegesebb az ilyen helyzetekben. Ha anyukaként tudunk választani, akkor már sokkal előrébb vagyunk.

A kisebb gyerekeknek rengeteg figyelemre van szükségük, teljes munkaidőben viszont ezt csak egy fáradtságos munkanap után tudják az anyukák megadni nekik. Így hát mégis csak az egyetlen út és megoldás, ha beáldozzák a pénzt a kevesebb stresszért. Így lehet a legkedvezőbb módon kijönni az anyaságból.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük