Mit mondanak a kutatások az otthon maradt anyukákról

Közzétéve: Kategória: munkavállalóknak

Ha megkérdeznéd az embereket, hogy mit gondolnak az otthon maradt anyukákról, meglehetősen vegyes válaszokat kapnál. Egyesek szerint lusták, és nem járulnak hozzá a közösséghez, míg mások úgy gondolják, hogy a legjobb döntést hozták meg ezzel, és ez egy nagy áldozat a részükről.

De mi a helyzet a kutatásokkal? Lássuk a tényeket a döntéssel kapcsolatban.

Míg régen, például az 1960-as, ’70-es években több anya tehette meg, hogy otthon marad a csemetékkel, addig mára ez a szám eléggé lecsökkent. Bár úgy néz ki, a tendencia javulóban van. Ismét egyre többen vannak azok, akik ilyen vagy olyan ok miatt, de az otthon maradás mellett teszik le a voksukat. Ami biztos, az az, hogy aki így dönt, nem kell, nem szabad, hogy bűntudatot érezzen emiatt.

Feltehetjük a kérdést: milyen hatása van mindennek a gyerekre nézve? Természetesen mint mindennek, ennek is két oldala van – pro és kontra érvek egyaránt felsorakoztathatók mögötte.

Csecsemők és kisgyermekek esetében ma már köztudott: a szocializációjuk szempontjából kulcsfontosságú, hogy meleg, szerető környezet vegye körbe őket ebben a kiemelt időszakban. Ezt pedig számukra az édesanya – aki ezekben az években gyakorlatilag 0-24 órában velük van – maximálisan biztosítani is tudja.

Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a nagyobbacska, iskoláskorú gyerekek esetében is számos előnnyel bír az otthon maradó szülő. Egy friss tanulmány azt találta, hogy ilyen esetekben a gyerekek iskolai teljesítménye nagyban növekszik. A kutatásban közel 70 ezer gyereket vizsgáltak. A legnagyobb hatás a 6-7 évesek körében realizálódott, de a pozitív következmény egészen a középiskolás korig érezhető.

Az iskolai teljesítményen túl további pozitív hatás még, hogy az otthon maradt édesanyák gyerekei kevésbé stresszesek és agresszívek. Ezek a tanulmányok a gyerekek viselkedési problémáit a bölcsődei, óvodai tartózkodással hozzák összefüggésbe. Egy vizsgálat szerint azoknál a gyerekeknél, akik a napjuk nagy részét intézményes keretek között töltötték, nagyobb stressz-szintet és agressziót tapasztaltak, mint azok esetében, akikkel valamelyik szülője otthon maradt.

A negatív következmények között említhető, hogy az anyukákat több stressz éri az ilyen élethelyzetben, és számolni kell a közösségi izolációval, a társadalmi elszigetelődésükkel is. Továbbá azt is kimutatták, hogy vannak olyan anyukák, akik sok esetben inkább dolgoznának az otthon maradás helyett.

Az otthon maradt anyukák 57 százaléka gondolja úgy, hogy valamikor majd vissza fog menni dolgozni. Igaz, ez a munkából kiesett évek miatt valószínűleg nehezebben megy majd.  

Összegzésképpen tehát elmondható, hogy számos előnnyel bír az, ha valaki otthon marad a gyermekével a korai évei alatt. Persze tudjuk, hogy sokan ezt nem engedhetik meg maguknak, illetve az is tény, hogy mindannyian mások vagyunk, és ez az életforma sem való mindenkinek. A lényeg az, hogy mindenki mérlegelje a lehetőségeit, mérje fel, mi lenne a gyermeke, illetve a család legfőbb érdeke, és ha ez alapján hozza meg a döntést, az biztosan mindenkinek az érdekeit fogja majd szolgálni.  

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük