A mai szülők jóval több időt töltenek a gyerekeikkel, mint néhány évtizeddel ezelőtt

Úgy tűnik, a mai szülőknek egy dolog miatt biztosan nem kell zavarban jönniük, mégpedig a gyerekeikkel töltött idő miatt. Egy tanulmányból ugyanis kiderült, hogy manapság a szülők jóval több időt töltenek a gyerekeikkel, mint régen.

A Kaliforniai Egyetemen végzett kutatás több, mint 12 ezer szülőt tanulmányozott szerte a világban. Úgy, mint Kanadában, a briteknél, az Egyesült Államokban, Dániában, Norvégiában, Franciaországban, Németországban, Hollandiában, Olaszországban, Spanyolországban és végezetül Szlovéniában. A szülők életkora 18 és 65 év közé esett, és volt legalább egy, 13 évesnél fiatalabb gyerekük.

 Azt találtak, hogy 1965-ben az anyukák átlagosan 54 percet fordítottak a gyerekeikre a napból, míg 2012-ben ez a szám már a duplájára emelkedett, azaz 104 perecre. Ennek tükrében nézzük csak, hogyan alakulnak a számok az apukák esetében. Ők 1965-ben 16 percet, míg ma 59-et, vagyis a négyszeresét töltik a gyerekeikkel. Mindez ugye milyen jól hangzik?

Találtak egy másik érdekességet, miközben elemezték a 2012-es adatokat. Kiderült, hogy a felsőoktatásban részt vett szülők több időt tudnak a gyerekeikkel tölteni, mint azok, akik nem rendelkeznek felsőfokú végzettséggel. A képzett anyukák esetében ez 123 percet jelent, míg 94 percet a kevésbé képzetteknek. Apukák esetében ez 74 percet jelent az 50 perccel szemben.

Ez azért is érdekes, mert könnyen feltételezzük azt, hogy a magasabb iskolai végzettséggel járó, felelősségteljesebb munka nagyobb áldozatokat igényel a család részéről. A magasabb bérrel elérhetik, hogy több energiát fordítsanak a gyerekekre.

De miért is van ez a növekedés? A kérdés helyénvaló, de ami biztos, hogy a gyerekeinkbe fektetett energia hosszú távon az egyik legkifizetődőbb invesztáció, amit felnőve többszörösen fognak majd visszaadni nekünk.

Illetve az is kiderült, hogy az apukák ma már jóval több időt akarnak a gyerekeikkel tölteni.

Ez pedig igencsak üdvözlendő hozzáállás, hiszen a férfi mintát, a pozitív apaképet ki más tudná a leghitelesebben átadni a csemetéinek, mint maga az édesapa.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük