A gyerekek abból is sokat tanulnak, ha munka közben látják a szüleiket

Közzétéve: Kategória: munkáltatóknak, munkavállalóknakCímke: , ,

Nem is gondolnád, hogy mennyit tanul a gyermeked a mindennapok során megélt küzdelmeidből. Az, hogy látja, mennyit próbálkozol egy probléma megoldásával, rengeteget hozzátesz az ő fejlődéséhez. Vagyis, ha legközelebb valamivel sokat küzdesz és már-már idegessé válsz, jusson eszedbe, hogy ebből tanul a gyermeked. Már amennyiben látja az esetet.

A megállapítás szerint a dolgozó anyukák rendkívül sokat taníthatnak azzal a gyermeküknek, ha mellettük dolgoznak. Vagyis alaptalan az a félelem, hogy a munka miatt elhanyagolnád a kicsit.

Mindez persze nem csak feltevés, hanem tudományosan is bizonyított. A Massachusettsi Technológiai Intézet kutatói vizsgálták meg, hogy egy-egy probléma esetén miként viselkednek egyes gyerekek. 15 hónapos körüli csecsemőket vizsgáltak és kiderült, hogy sokkal keményebben és kitartóbban küzdöttek egy cél elérésében azok, akik látták a felmérést levezénylő kutatókat dolgozni az adott feladattal.

Amit egyéként tovább fokozott az, ha a kutatók a gyakorlat bemutatása közben még a baba szemébe is néztek, és közben többször ki is mondák a gyermek nevét.

“Ha a gyermekeknek megmutatják, hogy a kemény munka sikeres, akkor az ösztönözheti őket is kitartó munkára.” 

Persze nem csak a massachusettsi volt az egyetlen kutatás, ami biztató eredményekre jutott a témában.

2015-ben a Harvard Business School tanulmánya is megállapította, hogy azoknak a lányoknak, akiknek az anyukája a felügyeletük közben dolgozott, sokkal jövedelmezőbb állásuk lett, mint azoknak, akiknek az édesanyja folyamatosan otthon maradt velük gyermekkorukban. De az is kiderült már, hogy a dolgozó anyukákkal rendelkező férfiak nagyobb valószínűséggel vesznek részt a házimunkában, és több időt töltenek a családtagok gondozásával is.

Csupa biztató eredmény – Ne félj saját vállalkozásba fogni a gyermeknevelés mellett!

Összességében tehát elmondható, hogy dolgozó anyának lenni nem negatívum. Legalábbis a gyermek számára nem jelent hátrányt az, ha munka közben is látja az édesanyját. Sőt, bizonyos tekintetben előnyt is jelent a számára.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük