Kisgyerek és elegendő mennyiségű alvás – Együtt ez vajon lehetséges?

Közzétéve: Kategória: munkáltatóknak, munkavállalóknakCímke:

Nem valószínű. Akinek kisgyereke születik, általában nem alszik túl sokat. Szerencsés esetben pár hónap után javul a helyzet, de hat óránál több alvás ritkán jut a szülőnek egy éjszaka.

Még akkor se, ha jó alvó a kicsi. A sok-sok gondolat, a teendőkön való agyalás ritkán hagyják pihenni a szülőket. Főleg, ha még dolgozni is kénytelenek vagyunk a gyermeknevelés mellett. 

Készült egy felmérés, aminek az eredményeiből kiderült, mennyi alvásidő jut a kisgyermekes szülőknek.

A Sleep Junkie adatai szerint a megkérdezettek a gyermekvállalás előtt átlagban 7 órát aludtak egy nap, míg a kicsi megszületése után már csak a válaszadók 10 százaléknak jött össze az ajánlott minimum 7 órás alvásmennyiség. 

A felmérés kimutatta, hogy a frissen szülővé vált felnőttek többsége átlagban 5 és 6 óra közötti időt tölt alvással.

Mennyi alvásidőt veszítünk a gyermek megszületésekor?

Az idézett kutatás szerint átlagosan 109 perccel lesz kevesebb az alvásidő a gyermek megszületése után. Ez az első évre jellemző. Vagyis két szülőre nézve az éjszaka 218 perccel rövidebb. 

Ami azért nem kevés. Egyenként nézve sem… Főleg, ha egy idő után felhalmozódik az alváshiány. Akkor bizony a kevés alvás már a fizikai állóképességünkön és a szellemi teljesítőképességünkön is meglátszik. 

Nem könnyű tehát. De ami biztató: egy évnél általában nem tart tovább ez a helyzet. 🙂 

Ami még érdekes és amire a felmérés rávilágított, hogy a “friss szülők” napjából 5 óra megy el olyan feladatok elvégzésével, amik közvetlenül vagy közvetve a gyermekünk alvását segítik. 

Például 1 óra 21 percet töltenek sétával, 1 óra 46 percet etetéssel, 34 percet olvasnak a babának, illetve ott a fürdetés és számos különböző, a “lemerítésre” szolgáló időtöltés. De gyakran az autózás is ide sorolandó tevékenység. 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük