A közös családi játékot nem pótolja semmi

Közzétéve: Kategória: munkavállalóknak

Milyen programot válasszunk, ha a munka mellett végre lenne lehetőségünk minőségi időt tölteni a gyermekünkkel? Játszunk! Egy felmérés szerint ugyanis a közös játék közelebb hozza egymáshoz a családtagokat, boldogabbá, kiegyensúlyozottabbá teszi őket.

Jó lenne, de nem jut rá idő

A LEGO “Játssz jól!” elnevezésű jelentése sajnos az igazolja: mind a gyerekek, mind a felnőttek számára komoly gondot jelent, hogy a mindennapi teendőik közepette időt szakítsanak a játékra. De azért próbálkoznak, és ahol sikerül legalább öt órát együtt játszani egy héten, ott boldogabbak a családtagok. Mindez a LEGO friss felmérésből derült ki.

Egészen pontosanAbban a családban, ahol öt vagy ennél is több órát szenteltek a játéknak, 10-ből 9 család (88 százalék) vallotta magát boldognak. Ahol viszont öt óránál kevesebbet játszottak együtt, az arány csupán 75 százalék volt.

A szülők gondolatai sokszor máshol járnak – a gyerekek kevésnek érzik a közös játékot

A felmérésben résztvevő szülők 61 százaléka bevallotta, hogy a gondolataik sokszor máshol – főként a munkán járnak -, amikor a a gyermekükkel játszanak. A gyerekek 81 százaléka pedig arról számolt be, hogy a jelenleginél többet szeretnének játszani a szüleikkel.

A közös játék a szülők házi feladata

Jessica Joelle Alexander családszakértő, író szerint “Tekintettel arra, hogy a játék milyen pozitív hatással van az életünkre, mindenkinek kötelező házi feladat lenne időt szakítani erre a fajta kikapcsolódásra.”

De mi a helyzet a digitális játékokkal?

A tanulmány eredményei szerint a digitális játékok nem mennek a hagyományos játékkal töltött idő rovására. Pontosabban nem veszik el a gyerekek kedvét a közös játéktól. A legtöbb gyermek (81 százalék) továbbra is szívesebben játszik a szüleivel, mint egyedül, valamint négyből hárman (72 százalék) inkább játszanak egy szobában a barátaikkal, mint online – írja a LEGO.

A szülők azért érzik, hogy szükség van a közös játékra

A LEGO kérdéseire adott szülői válaszokból kiderül, hogy 91 százalékuk szerint a közös játék hozzájárul a jóllétükhöz, 72 százalék szerint pedig a boldogságuk szempontjából is fontos tényező, illetve 86 százalékuk szerint abban is segít nekik, hogy nyugodtabbak legyenek a hétköznapokban. Míg 64 százalék a közös játékkal töltött idő következményeként közelebb érzi magát a gyermekéhez. A gyerekek pedig azt mondják: a játék boldoggá teszi őket (93 százalék) és segít ellazulni egy hosszú iskolai nap után (87 százalék).

Akkor mi a megoldás?

Nem kérdés, mit kell tenni? Ha elfoglaltak vagyunk is, a közös játékra kell időt szánni. Ha máshogy nem megy, az otthoni teendőket formáljuk át úgy, hogy abból közös játék legyen – tanácsolják a szakemberek.

Legyél kreatív!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük