A legtöbb anya úgy érzi, hogy sokszor elbukik szülőként

Közzétéve: Kategória: munkavállalóknak

Szülőnek lenni már csak azért is nehéz, mert onnantól fogva, hogy megszületik egy gyermek, már nem csak az ő ellátását kell maximálisan biztosítani, de az addigi napi rutin is ugyanúgy megmarad.

Mindemellett egy bizonyos idő eltelte után még a munka világába is vissza kell térnünk, hisz egy olyan kultúrában élünk, ami elvárja a nőtől azt, hogy a gyereknevelés mellett a munkájában is sikeresen teljesítsen.

Pedig akinek van gyermeke, az tudja, hogy ezt a kettőt összehangolni bizony nem is annyira könnyű feladat.  

Megtalálni a középutat még azok számára is elég nehéz, akik gyereknevelés terén egyfajta ősanyaként működnek, mindemellett a munkájukban is sikert sikerre halmoznak. 

Hát még azoknak, akik kicsit nehezebben veszik az akadályokat…

 A WaterWipes friss felmérése szerint 10-ből 6 szülő érzi úgy, hogy elbukik a gyerek születését követő első évében. A vizsgálat során több, mint 13 ezer szülőt kérdeztek meg a világ minden részéről. Az, hogy ilyen magas az elégedetlen szülők aránya, az többek közt az őket ért sok stresszből ered, amit a gyerek és a munka jelent ilyenkor.

 Érdekes adat, hogy nem csak anyukák, de apukáknál is ugyanúgy érintve vannak ebben.

Ráadásul az sem segíti elő a helyzet megoldását, hogy a reklámok és a filmek egy olyan tökéletes szülői mintát közvetítenek, amik a gyakorlatban nagyon távol állnak a valóságtól. Ennek ellenére a szülők könnyen elhiszik, frusztrálttá válnak, és bűntudatuk lesz, amiért ők nem tudnak ugyanúgy teljesíteni. 

Sok szülő – ez főleg az amerikaiakra jellemző – nem használja ki a teljes, felhasználható időtartamot a Gyes idejére, ami alapvetően is töredéke annak, ami a nálunk megengedett. 

Itthon ugyanis szerencsésebb a helyzet, mert a szülőnek alapvetően adott, hogy tovább maradjon otthon a gyerekeikkel. De sajnos sokan ezt az anyagiak miatt nem tehetik meg, emiatt pedig muszáj idő előtt visszatérniük a munkahelyükre.

A másik nagy probléma, ami a korai szakaszban jelentkezik, az a bölcsőde.

Ha úgy alakul, hogy dolgoznunk kell, akkor a gyermekünket erre az időre biztonságos körülmények közé kell helyeznünk, ami nem mindig könnyű, ugyanis hazánk évek óta küzd a sok gyerek és kevés férőhely problémájával.

Magánintézmények, úgynevezett családi napközik ugyan még szóba jöhetnek, viszont ez a megoldás eléggé magas költségekkel jár. Az új rendszerben ezt megoldandóan jó opció lehet a nagyszülői GYED bevezetése.

Az, hogy egy szülőnek mik azok, amik  problémát jelentenek, sok esetben általánosnak mondhatóak, ezeknek a nehézségeknek a megszüntetéséért pedig mindent meg kell tenni.

A cél, hogy kiegyensúlyozott szülőket kaphassanak a gyerekek, és ugye azt már régóta tudjuk, hogy a boldog mama, egyet jelent a boldog babával.

Tegyünk hát közösen azért, hogy ez megvalósulhasson.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük