Egy dolgozó anyuka előnyei

Közzétéve: Kategória: munkáltatóknak, munkavállalóknakCímke: , ,

Manapság a dolgozó szülő fogalma, jelensége nem újkeletű dolog. A két keresetű háztartások, az, hogy kisgyerek mellett dolgoznunk kell, ma már teljesen természetes.

Ugyanis nem sokan vannak, akik megengedhetik maguknak, hogy hosszabb ideig otthon maradjanak a gyerekkel. De tegyük fel a kérdést: Ez valójában probléma?

Hazánk azon országok közé tartozik, amelyek hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gyermek a születése után még hosszú ideig élvezhesse az édesanyja jelenlétét. Így nálunk a GYES időtartama globálisan is jónak mondható, ahogyan a bölcsődei és az óvodai ellátás is.

Azzal számtalan tanulmány foglalkozik, hogy a gyereknek fiatal korban miért van szüksége az anyukája állandó jelenlétére, de most fordítsuk meg egy picit a helyzetet, és közelítsük meg a témát egy másfajta perspektívából.

Nézzük meg azt, hogy milyen előny származhat abból, ha a szülő dolgozik.

Kathleen McGinn professzor a Harvard Business School-tól többed magával végzett egy kutatást ezzel kapcsolatban. 2002-2012 között 24 fejlett országból több, mint 13 ezer nőt és közel 20 ezer férfit kérdeztek meg.

A vizsgálat során két lényeges dolgot találtak.

Egyrészt azok a nők, akiknek a saját édesanyjuk is dolgozott gyerekkorukban, nagyobb eséllyel fognak ők maguk is dolgozni, méghozzá felelősségteljes munkakörben, magasabb fizetésért. Ezek a nők jobban keresnek azoknál a társaiknál, akiknél ez a hatás nem volt meg. 

A másik, hogy a dolgozó anyukák esetében a házastársak nagyobb arányban segítenek be az otthoni házimunkába. Az alapvető, nemhez köthető feladatok kissé felborulnak, és jobban közelítenek egy egyenlőbb elosztáshoz ott, ahol mindkét szereplő kilép a korábbi szerepéből.

Noha a család összefogása és a házimunka még ezekben az esetekben is inkább a nők felé billen, azonban az arány már jóval kisebb. Dolgozó anyuka mellett a gyerekek olyan mintákat tanulhatnak, amelyek később hasznosak lesznek számukra.

Ezek alapján ne legyen lelkiismeret-furdalásod, ha adott esetben a 3 év letelte előtt vissza kell menned dolgozni. Kovácsolj előnyt belőle, hogy hasznára váljon az egész család számára.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük