A legtöbb szülő inkább a bölcsőde és az óvoda támogatását választaná a magasabb bér helyett

A pénz nem minden, amikor a dolgozó anyukákról és apukákról beszélünk. Ha a gyermekekről van szó, akkor minden szülő a legjobbat akarja nekik, s nincs ez másképpen akkor sem, ha az otthon töltött időszak után vissza kell térni a munka világába. Ilyenkor a szülők feltérképezik a környezetükben működő bölcsődéket és óvodákat, hogy megtalálják a gyermekeik számára a tökéletes intézményt.

Azzal minden szülő tisztában vagy, hogy két-három éves korban – adott esetben még korábban is, attól függően, hogy a szülők mennyire engedhetik meg maguknak, hogy hosszan otthon maradjanak a csemetéikkel – a gyerekeknek még nagy szükségük van a puha, meleg, családi fészekre, de legalábbis egy hasonló légkört idéző helyre, ahol nyugodt szívvel hagyhatják ott a gyermekeiket, amíg ők dolgoznak.  

Egy mai felmérésből kiderül, hogy a dolgozó anyukák és apukák a magasabb fizetés helyett inkább a gyermekgondozás támogatását szeretnék a munkáltatóiktól, vagyis azt, hogy a bölcsődei és óvodai ellátás megfelelő módon legyen megoldva.

Egy Amerikában készített felmérésből kiderül, hogy a szülők 67 százaléka olyan munkahelyet keres, ahol segítenek a bölcsődei és óvodai ellátásban, 55 százalékuk pedig megelégedne akár kevesebb pénzzel is, ha cserébe minőségi szolgáltatást kapnak a gyermekeik.

Sokan látják úgy, hogy a mai ellátási rendszer a fiatal gyermekes szülőket illetően nem az igazi, és hogy ma jóval nehezebb gyereket nevelni, mint korábban, mert hiányoznak az alapvető támogatási rendszerek.

A felmérés, mely idén márciusban készült, 1000 szülőt kérdezett meg, akiknek 12 évnél fiatalabb gyereke volt. Kiderült, hogy a jó minőségű bölcsőde és óvoda aranyat ér mind a szülőknek, mind pedig a munkáltatóknak egyaránt.

Magyarországon a gyermekek bölcsődei ellátása nem megy zökkenőmentesen. Az állami fenntartású bölcsődék lennének természetesen az elsődlegesek, hiszen ezeket térítésmentesen vehetnék igénybe a szülők, azonban sajnálatos módon meglehetősen kevés az ilyen férőhelyek száma.

Ezt a helyzetet hivatott segíteni a megszaporodott családi napközik száma, tehát a magán- és civil kezdeményezésre alapított bölcsődék. Ezek az intézmények is általában teljes létszámmal üzemelnek, azonban itt még fizetni is kell a szolgáltatásért, amit viszont nem minden szülő engedhet meg magának.

Hazánkban jelenleg tehát a bölcsődei helyek bővítése a cél, így ma már akár munkahelyek is pályázhatnak hasonló támogatásra.

A helyzet megoldása gazdasági szempontból is előnyös lenne, hiszen sokkal többen dolgoznának, ha a gyermekük ellátása megoldott lenne. Az pedig hozzájárulna a munkaerőhiány mérsékléséhez, majd a gazdasági növekedéshez.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük