Három egyszerű módszer, hogy a gyerekek után könnyű legyen a visszatérés a munkába

Közzétéve: Kategória: munkavállalóknakCímke:

Amilyen egyszerűen hangzik a születésük után otthon maradni néhány évre a gyerekekkel, annyira komoly és felelősségteljes vállalás is egyben. Kezünkben van egy új kis lélek életének alakulása, a vállunkon annak összes súlyával, hiszen ma már a szakemberek egyöntetűen állítják, hogy az emberi fejlődés legmeghatározóbb időszaka az első három év.

Mindazonáltal a gyerekvállalás bizony komolyan befolyásolhatja a karrierünket is. A legtöbb szülő szeretne hosszabb időt együtt tölteni a gyermekével, és ez szerencsére a hazánkban működő szociális ellátás okán sokaknak meg is adatik.

Ám ilyenkor felmerül a félelem, hogy vajon mi lesz a munkahelyünkkel és a karrierünkkel, ha kiesünk fél, egy, vagy akár több évre is a munka világából. A kérdés helyénvaló, és bizony sokak fejében ott motoszkál ebben a helyzetben, ezért járjuk csak körbe, mi is a helyzet valójában.

Azt mondják, minél többet hagyunk ki, annál nehezebb az visszatérés a munkaerőpiacra.

Nézzük meg, mi az, amire ha figyelsz, akkor azzal nagyban megkönnyítheted ezt a folyamatot.

  1. Nem árt, ha kapcsolatban maradsz a korábbi kollégákkal és a szakmabeliekkel. Ez azért fontos, mert ők azok, akikkel majd fel tudod venni a kapcsolatot, ha újra munkába állnál. Keresd és tartsd fenn velük a kapcsolatot, menjetek el ebédelni, kávézni, ilyenkor te is hozzájuthatsz a munkahelyedet érintő legújabb információkhoz, illetve tégedet se felejtenek el az otthon töltött évek alatt.
  2. Dolgozz valamennyit! Az önéletrajzodban nagyon jól fog mutatni és a munkáltatók is igencsak jó néven fogják venni, ha szabadúszóként dolgozol legalább napi néhány órát akkor is, amikor a gyerekkel vagy otthon. Nincs abban semmi rossz, ha ilyenkor a karrieredre is fókuszálsz egy kicsit.
  3. Fejleszd magadat! Az egyik nagy akadály lehet – főleg, ha olyan területen dolgozol -, hogy a kieső időben lemaradsz az iparágadban végbemenő főbb változásokról. Olvass utána, és tanuld a legújabb ipari trendeket, tartsd meg vagy szerezz új tanúsítványokat, végezze el új kurzusokat! Akár dolgozunk, akár otthon vagyunk, a tanulás ma már egy életen át tartó folyamat. Ha lépést akarunk tartani a gyorsan változó világunkkal, akkor bizony újra és újra iskolapadba kell, hogy üljünk.

Tudjuk, gyerekek és háztartás mellett nem mindig a legkönnyebb dolog kivitelezi a fentieket, de hidd el, megéri a befektetett energia, és többszörösen megtérül az erőfeszítés, ha ismét fel kell majd venni a versenyt a munka világában.  

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük