Hogyan magyarázzuk el a gyereknek, hogy miért dolgoznak a szülők?

Közzétéve: Kategória: Egyéb

Miután megszületik a gyermek, sokan gondolják azt, hogy a vele otthon töltött idő – ideális esetben akár két-három év is -, milyen lassan telik majd el. Aztán pislantunk párat, és a gyerkőcnek máris ovis jelet kell választani, mi pedig mehetünk vissza a munka világába.

A változáshoz nem csak nekünk, de a piciknek is ugyanúgy alkalmazkodniuk kell, sőt a gyermeki szemszögből nézve a szituációt, sokkal érthetetlenebbnek és ijesztőbbnek is tűnhet.

A gyereked tudja, hogy dolgoznod kell menni, de azt már nem feltétlenül, hogy az valójában mit is jelent, és miért is.

A következőkben abban segítünk, hogy mindezt hogyan tudod számára a legérthetőbb módon elmagyarázni.

Biztosan veletek is előfordult már, hogy kérlelt a gyerek, maradj vele otthon, és ne menj dolgozni. Ilyenkor úgy próbálod ezt a problémát megközelíteni, hogy amiatt kell menned munkába, hogy gondoskodni tudj róla és magatokról.

Persze a gyerekek nem igazán tudják még felfogni, hogy valójában mi is az a munka. A saját bölcsis, óvodás tapasztalataikhoz tudják csupán hasonlítani. Így legyen a lehető legegyszerűbb a megfogalmazás, amikor elmondod neki.

Csak alapfogalmakat használj, amikor arról mesélsz, hogy mivel foglalkozol és miért dolgozol. Felesleges bonyolult fogalmakkal traktálni, amikkel csak összezavarod őt.

Arra a kérdésre, hogy miért kell dolgoznunk, egyelőre elég annyi, hogy ez a világ rendje, mindenki dolgozik, hogy meg tudjatok élni.

Lényeges, hogy kerüld a negativitást. A munkában könnyű kiégni és megkeseredni, de erről a gyereknek nem igazán kell tudnia.

A pénzről is mesélhetsz neki. A felelősségről sosem korai elkezdeni beszélgetni, és ennek bizony része a pénz is. Meséld el, mikor kapsz fizetést, mennyit, és azt, hogy mi mindent tudtok vásárolni azon a pénzen. Persze most is hangsúlyozzuk, hogy mindezt az ő szintjének megfelelően tedd.

Ha lehetőséged van rá és a vezetőség is nyitott a dologra, vidd el a gyereket a munkahelyedre. Mutasd be neki, hol dolgozik anya és apa, hogy mindahhoz, amiről addig otthon beszélgettetek, konkrét képeket, élményeket tudjon csatolni – ez nagyban segíti majd számára a megértést.  

Ha aktuális a dolog, alkalmazd a fent leírtakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük