A magyarok többséges szívesen dolgozna otthonról – És Te?

A többség szívesen dolgozna otthonról. Aki kipróbálta a home office-t, egyértelműen hatékony munkamódszernek tartja. Különösen az időspórolást és kevesebb stresszt emelik ki pozitívumként. Egyébként a magyar munkavállalók 5 százaléka dolgozik otthonról, és 34 százalék azoknak az aránya, akiknek volt már alkalmuk kipróbálni a home office-t.

Mindez a Fundamenta friss felméréséből derült ki. Ahogy az is, hogy a magyarok milyen lakásfeltételeket tartanak fontosnak ahhoz, hogy náluk is működjön a home office.

Az eredmények azt mutatják, hogy a megkérdezettek 69 százaléka részben vagy egyáltalán nem tartja alkalmasnak a lakását otthoni munkavégzésre. Amin persze lehet változtatni. Kis ráfordítással is kialakíthatók otthon a távoli munkavégzésre alkalmas munkasarkok. Csupán arra kell figyelni, hogy a magánélet és a munka jól elkülöníthető legyen.

A többség otthonról dolgozna – derül ki a kutatásból. Ma Magyarországon 5 százalék azoknak az aránya, akik túlnyomórészt otthonról dolgoznak. Illetve 25 százalék azoké, akik a munkaidejük egy részében otthonról tevékenykednek. Ebből az alkalmanként otthonról dolgozók 19 százalékot tesznek ki, míg azoknak az aránya, akik a munkájukat gyakran home office-ban végzik, 6 százalék. Összességében a munkavállalók háromtizede szokott legalább alkalmanként távmunkában dolgozni, ami különösen az irodai munkát végzőknél és a diplomásoknál jellemző – áll a Fundamenta összegzésében.

A válaszadók 65 százaléka viszont még egyáltalán nem dolgozott otthonról.

Ennek ellenére a többség szívesen kipróbálná. Azok közül, akik jellemzően nem így dolgoznak, 55 százalék jelezte, hogy szeretne otthonról dolgozni.

Meglátásuk szerint így kevesebb stressz éri az embert (63 százalék) és időt is spórol (66 százalék). A kiszámíthatóbb időbeosztás miatt 58 százalék választaná a home office-t. Akik pedig már otthonról dolgoznak, mindezeket csak megerősíteni tudják. Ahogy azt is, hogy otthonról dolgozva pénzt is lehet spórolni (56 százalék gondolja így), és a távmunka még a családi életre is pozitív hatással van (49 százalék).

És hogy mire van szükség az otthoni munkához?

A Fundamenta közlése szerint a többség a jelenlegi lakásfeltételeit nem látja ideálisnak a távmunkához. A megkérdezettek 37 százalék szerint a lakás nem kifejezetten alkalmas az otthoni munkavégzésre. Viszont 31 százalék már úgy gondolja, hogy az otthoni körülményei megfelelnek egy home office-nak. Persze nincs mindenkinél dolgozószoba…

A többség (58 százalék) annak ellenére, hogy lenne erre igénye, beéri egy dolgozósarokkal is.

Te kipróbálnád az otthoni munkavégzést?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük