Így oszd be az idődet dolgozó anyaként

Közzétéve: Kategória: munkavállalóknakCímke:

Az idő tudatos menedzselése rendkívül fontos, különösen egy dolgozó anyának… Ezt sokan talán tudják is, viszont az idő beosztásának trükkjeivel nem mindenki van tisztában. Most ilyen tippeket mutatunk.

De mielőtt nekilátnál a leírtak alapján szervezni a napodat, először fontos feltérképezned azt, hogy egy átlagos héten melyik fix teendőd mennyit időt vesz el. Sokan ugyanis ott hibáznak, hogy tévesen állapítják meg az egyes feladatok elvégzéséhez szükséges időt. Te ne ess ebbe a hibába! Használd a Toggle alkalmazását, és rögzítsd, hogy mire mennyi időt fordítasz. Tarts egy “próba” hetet!

Ha ezzel megvagy, a fix dolgokat már be is tudod írni a naptárba. Persze egy kis plusz ráhagyással. Hiszen ahol becsúszhat valami gikszer, ott be is csúszik. Szóval minden feladatra legalább másfélszer több időt szánj, mint amennyit eredetileg terveztél.

Aztán priorizálj! Ha van módod tologatni a teendőket, haladj fontossági sorrendben. Ne azzal kezdj, amit könnyű elvégezni, hanem azzal, ami fontos. Így a nap végére olyan feladatok maradnak, amik miatt nem idegeskedsz, ha nem végzed el azokat.

Lényeges továbbá a következetesség. Döntsd el, hogy mikor dolgozol és mikor vagy a családdal! Ha ebben egyszer is kompromisszumot kötsz, máskor is fogsz kifogásokat találni. Meg egyébként is, ha a főnököd megszokta, hogy munkaidő után is rá tud venni a munkára, azt ki fogja használni. Szóval négy óra után még e-mailt se olvass. Hiszen egy-egy negatív információ a családdal eltöltött időre, az énidődre is hatással lehet.

És ha már az énidőt megemlítettük, ezt se felejtsd el időzíteni a naptárban. Ha nem kapcsolódsz ki, annak a család és a munka is kárát látja.  

Szánj időt a tervezésre! A nap elején vagy előző este mindig írd le a teendőket. De csakis úgy, hogy a váratlan dolgoknak is hagysz “helyet”. Gyermekes szülőként esélyes, hogy szükségesek ezek az üres időpontok. Legyen ilyen a munkaidő és az otthoni idő beosztásában is.

Vedd figyelembe, hogy nem vagy superwoman. Vagyis a tested jeleire neked is figyelned kell. Aludj annyit, amennyit szükséges, és étkezz úgy, ahogy azt a szervezeted megköveteli. Erre megintcsak hagyj időt!

Nagyon fontos az is, hogy a családtagok, elsősorban az apuka naptára is szinkronizálva legyen a tiéddel. Így biztosan tudni fogjátok, hogy kinek mi a feladata a háztartásban.

Merthogy a feladatmegosztás és a teendők átbeszélése elengedhetetlen a helyes időbeosztáshoz.

Ne felejtsd el a telefonos figyelmeztetéseket is következetesen beállítani. Mindig időben jelezzen a készülék, így nem marad ki egyetlen feladat se.

Végül: amihez lehet, hívj segítségül online alkalmazásokat. Ahogy a bevezetőben említett Toggle, úgy más appok is jól jöhetnek. Egyszerűsítsd le ezekkel a mindennapokat! Használj például bevásárló alkalmazást, e-mail időzítő applikációt, vagy egy telefonos fizetés appot, mint a Simplepay. De jól jöhet egy Family Locator, ami megmutatja, hogy merre vannak a családtagok. Illetve egy szimpla Google térkép is, amivel megnézheted, milyen boltok, szolgáltatók vannak a közeledben.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük