A nők, a munkahelyi stressz és a szívproblémák közti kapcsolat – Így védekezhetsz ellene

Közzétéve: Kategória: munkáltatóknak, munkavállalóknakCímke: ,

Bizonyos harvardi kutatások szoros kapcsolatot mutattak ki a női munkahelyi stressz és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása között. 

A Women’s Health Study-ből (WHS) kiderül – ami 17 ezer női egészségügyi szakdolgozót vizsgált -, hogy azoknál a nőknél, akik stresszesebb környezetben dolgoznak, 40 százalékkal nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázata.

További aggasztó adat, hogy azok pedig, akik a munkájuk elvesztése miatt aggódnak, magasabb vérnyomás és a koleszterinszint problémával küzdenek, és az elhízás is nagyobb mértékben veszélyezteti őket.

De nem csak ezek az egyedüli bizonyítékok. Egy 15 éven át tartó dán tanulmány is hasonló eredményre jutott. Az 51 év alatti nők esetében nagyobb a kockázat a szívproblémákra, ha nyomás alatt kell dolgozniuk.

A problémát valószínűleg az okozza, hogy a stresszre a szervezet csak egyféleképpen tud reagálni. Lényegében mindent belead, felszabadít minden kemikáliát, hormont akkor is, ha nem vagyunk életveszélyben. Ez pedig hosszú távon nagyon sok negatív hatással jár.

Azt azonban nem igazán lehet pontosan meghatározni, hogy mit okoz a munkahelyi megterhelés.

Stressz mellett megfelelő életvitelt is nehezebb vezetni, azaz ilyenkor nem megy egykönnyen az edzés, a megfelelő táplálkozás vagy a dohányzás elhagyása sem.

De hogyan lehet ezen segíteni? Ez mindenkinél változó, de kezdjük azzal, hogy segítséget kérünk a közvetlen környezetünkben élőktől. Úgy, mint a párunktól, a családtagjainktól vagy a munkatársainktól.

Próbáljunk hetente egyszer-kétszer eljutni edzeni is, ugyanis a testmozgás kitűnően oldja a stresszt.

Arra is ügyelj, hogy ha vége a munkaidőnek, ténylegesen is el tudj szakadni a benti problémáktól, és semmiképp se vidd magaddal azokat haza.

Saját magadat te ismered a legjobban, így dolgozz ki néhány olyan relaxációs technikát, ami rád a leginkább hatásos.

Ha viszont úgy látod, hogy mindezekkel nem igazán érsz el kellő hatást, ne félj hozzáértőt felkeresni. Egy mentálhigiénés szakember, aki nap mint nap találkozik hasonló esettel, biztosan irányt tud majd mutatni a nehéz helyzetek kezelésében.  

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük