A nyomás valódi, ami egy dolgozó anyára nehezedik

Közzétéve: Kategória: munkáltatóknak

Ki ne hallotta volna szüleitől a „Majd megtudod, ha neked is gyereked lesz!” című elcsépelt mondatot. És így utólag visszagondolva, de még mennyire, hogy így van. Egy gyerek születésével szinte minden átalakul az életünkben. A prioritások megváltoznak, a hangsúly eltolódik, és ezekhez a megváltozott körülményekhez bizony alkalmazkodni kell.

A legtöbben sok energiát fektetünk abba, hogy már jó előre beletanuljunk ebbe az új szerepbe, valójában azonban a szülőségre semmi sem készíthet fel minket jobban, mint az, ha mi magunk is szülővé váltunk.

Persze jó dolog, hogy próbálunk a lehető legjobban felkészülni rá, de tartsuk észbe, hogy ténylegesen sosem fogunk tudni.

Egyebek mellett azért sem lehet rá felkészülni, mert előre nem tudhatod, hogy milyen lesz a babád habitusa, hogyan alakul majd az alvási rutinja.

Mindehhez hozzájön még az is, hogy van egy karrierünk is, amit sokan nem szeretnének, hogy a gyerekvállalás megtörje. Ezt megint csak el lehet tervezni, de a legtöbb esetben az derül ki, hogy ezt nem is olyan könnyű megvalósítani. Visszamenni dolgozni a gyerek után pedig sokkal megerőltetőbb, mint gondolnánk.

Az természetes, hogy a lehető legtöbb időt akarjuk a gyerekünkre szánni, követjük minden lépését, mozdulatát. Amikor aztán visszamegyünk dolgozni, jön a bűntudat. Megfelelő háttér nélkül két helyen maximumot nyújtani nehéz feladat lesz. Kell egy család, ami – ha szükséges – időnként tehermentesíteni tud minket, illetve kell ehhez egy megértő munkahely is. Mindezen felül tehernek ott van még a bölcsőde és óvoda kérdése is.

Sokaknak ez nem is választás kérdése, hanem egy kötelező elem, hisz a megfelelő egzisztencia miatt bizony vissza kell menni dolgozni. Azonban a millenniumi nemzedék szülői gyakran érzik úgy, hogy ebben a váltásban kevés támogatást kapnak.

Egy dolgozó anya számára a legnagyobb kihívás tehát az, hogy mind otthon, mind a munkahelyen állandó készenlétben kell lenni. Így hát üdvözlendő volna, ha ezekre az anyákra a szűkebb-tágabb környezet sokkal nagyobb figyelmet fordítana.

Egyetértesz?

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük