Hogyan egyensúlyozz a gyerek, a munkád és önmagad között?

Közzétéve: Kategória: munkavállalóknakCímke: ,

Maximumot nyújtani a munkahelyen, mellette minőségi időt tölteni a gyerekekkel, ellátni a háztartást, mindezt úgy, hogy még önmagunkra is tudjunk némi időt szakítani, lehetetlen küldetésnek tűnik, pedig nem az. 

Persze, ha nem figyelünk oda és nem vagyunk elég tudatosak, akkor könnyen elbillenhet az egyensúly. Megterhelő lehet navigálni e három terület közt, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a párunkkal közösen is kellene azért időt eltölteni. 

Az alábbiakban következzen néhány tipp, ami segíthet nekünk, szülőknek navigálni a gyerek, önmagunk és a munkánk hármasa között.

Manapság a gyereknevelés bonyolultabb, mint az korábban volt. Régen, míg adott esetben több generáció élt egy fedél alatt, kevesebb teher volt a szülőpáros vállán. Ma azonban a nagyszülők többnyire még aktív dolgozók akkor, amikor az unokák kicsik, így mint segítség, ők kiesnek a rendszerből. 

De nehezen megy az elszakadás a digitális világtól, a munkahelyünk is egyre többet és többet vár el tőlünk, az élet pedig mindig drágább lesz. 

Ennek ellenére mégiscsak szükséges volna találni a napban egy-két órát, amikor csak magunkkal foglalkozhatunk. Legyen az egy jó kis edzés, egy óra séta vagy futás a természetben, de bármi más is, ami boldoggá tesz tégedet.

Ne felejts el magaddal foglalkozni! A gyerekek érkezésével könnyen felborulhat az addigi jól megszokott napi rutin, amit korábban csináltál, az teljesen kikophat. Figyelj rá, hogy ne add fel a hobbijaidat, mert azzal eltávolodhatsz önmagadtól is.

Az öntörődést csináld kis adagokban! Nem kell egyből nagy dolgokban gondolkodni, a kis apróságok is fel tudják tölteni az embert, ráadásul ilyen esetekben a kivitelezés is egyszerűbb. 

Tervezz előre! A hétvége jó lehet arra, hogy 15-20 perc alatt megtervezd a következő hetet, megfogalmazd a prioritásokat, a heti célokat. Aztán pedig hétközben, a nap végén szintén egy-egy 10 percnyi idő elég lesz arra, hogy összerakd a fejedben a másnapi teendőket. 

Az utazást szánd énidőnek! Ha napi szinten sokat kell ingáznod, próbáld meg kihasználni ezt az időt. Tegyél be egy hangoskönyvet, hallgass podcastokat, vagy tanulj nyelveket, a lényeg, hogy hasznosan teljen az amúgy kiesett idő.

Próbáld ki a felsoroltakat! Hidd el, biztosan segítenek kicsit az összhang megtalálásában.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük