Akár dolgozik, akár otthon marad az anyuka, a stressz nem kerüli el

Ha azt gondolnád, hogy a dolgozó anyák vannak igazán kitéve a stressznek, azt kell mondjuk, ez tévedés. Olyannyira az, hogy csupán néhány százalék a különbség a stresszes dolgozó és a stresszes otthon maradó anyukák között.

Felmérésekből kiderül: nem számít, hogy egy anyuka dolgozik-e vagy teljes időben otthon van a gyerekkel, mindkét estben szinte ugyanolyan stresszes életet él.

Azok az anyák, akik valami okból kifolyólag a pici gyerek mellől munkát vállalnak, versenyt futnak az idővel. Kihozni magukból a legtöbbet a munkahelyen, mellette a gyerekekkel is minőségi időt tölteni, mindezt úgy, hogy a háztartás se maradjon el, bizony embert próbáló feladat lehet.

De mindez munka nélkül sem egyszerű. Ezt mutatja az a felmérés is, amiből kiderül, hogy a dolgozók 92 százaléka, míg az otthon maradt anyukáknak a 89 százaléka érzi túlterheltnek magát a munkája, az otthoni és a nevelési teendői miatt.

Ráadásul az otthon maradt anyukák 84 százaléka akkor sem érez különösebb megkönnyebbülést, amikor a párjuk már otthon van a munkából, 50 százalékuk pedig úgy érzi, hogy sosem jut ideje szünetet tartani és csak önmagával foglalkozni.

Mind a két csoport egyenlőtlenséget érez a felelősségekben, illetve harmaduk úgy gondolja, hogy a partnerének bizony többet kellene besegítenie a háztartásban.

Egy még szomorúbb adat szerint mindkét csoport majdnem 40 százaléka gondolta úgy, hogy ők „házas egyedülálló anyukák”, ellenére annak, hogy együtt nevelik a gyereket a párjukkal – derül ki a TheBump.com felméréséből.

Bármi is legyen az ok, a számok beszédesek, és semmiképp sem szabad a szőnyeg alá söpörni a problémát. Boldog gyerekeket csak boldog anyák nevelhetnek, ezért segíteni kell őket a belső egyensúly megteremtésére.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük