Meglepő tények az otthon maradt anyukákról

Ha megkérdeznéd az utca emberét, mit gondol a gyerekkel otthon maradt anyukákról, valószínűleg a legkülönbözőbb válaszokat kapnád. Egyesek azt gondolják, hogy lusták, vagy egyszerűen nem járulnak hozzá a társadalom folyamataihoz. Míg mások úgy vélekednek, hogy a legjobb döntést hozták, és nagy áldozatot vállaltak vele.

De vajon mit mond róluk a kutatás?

Annyi bizonyos, hogy a számuk évről évre növekszik. Jelenleg az anyukák 29 százaléka marad otthon, 1999 óta ez 6 százalékos növekedést jelent. De egy ilyen szituációban nem is a számok számítanak. Aki az otthon maradás mellett dönt, nem szabad, hogy emiatt bűntudatot érezzen.

Természetesen mint mindennek, ennek is számos előnye és hátránya van. Az otthon maradó anyák gyerekei jobban teljesítenek az iskolában, kevesebb stressz és agresszió éri őket. A hátrányok között említhető, hogy az anyák egy bizonyos része a leszűkült élettér miatt szomorúbb és dühösebb, szociálisan izolálódnak, mivel sok időt töltenek a gyerekkel. Ezek az anyák szívesen visszatérnének a munka világába.

Az iskolai teljesítményt már többször kutatták. Kimutatták, hogy az anya otthon maradása nem csupán a gyermek korai éveit szolgálja. Megállapították ugyanis, hogy ez a gyerekek teljesítményére még a középiskolás években is kihatással van. De kétségtelen, hogy a legnagyobb hatást 6-7 éves korban lehet így elérni.

A tanulmányok azt is kimutatták, hogy a korai szakaszban a gyermekeknek ideálisabb a szülővel otthon lenni, mint a bölcsiben. Azoknál a gyerekeknél, akik a hét nagy részét valamilyen napközbeni ellátást nyújtó intézményben töltik, magasabb stresszszintet és agressziót tapasztaltak, mint az otthon maradóknál.

Persze ez nem azt jelenti, hogy végig a négy fal között kellene tartani a gyereket. Ha napközben valami fontos elintéznivalónk akad, kereshetünk neki néhány órára olyan helyet, ahol addig a társaival játszhat.  

A fenti pozitív hatások ellenére az anyukák 90 százaléka mégis a munkába álláson gondolkodik, hiszen a pénzre mindenkinek szüksége van. Az ilyen esetekre is van megoldás.

Például számos, otthonról végezhető munka létezik, illetve a részmunkaidős munkák közül is válogathatnak. Ráadásul egyre több munkahely ismeri fel, hogy a rugalmas munkaidővel nagyban segítheti a gyermekes anyák munkaerő-piacon történő elhelyezkedését.    

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük