Az otthoni munkavégzésé a jövő, állítják a szakemberek – itt van pár tipp, ha téged is érintene

Manapság egyre elterjedtebb munkavégzési forma a „home office”, azaz az otthonról végzett munka, más szóval a távmunka.

Laptop, internet és telefon. A legszükségesebb feltételei az otthonról történő munkavégzésnek. Munkáltató és munkavállaló részéről is számos előnnyel bír, ha valaki otthoni környezetből látja el a napi feladatait. Időnkénti negatív megítélése maximum újszerűségéből ered, abból, hogy eltér az eddigi megszokottól.

Ennek ellenére elmondható, hogy otthonról dolgozni ma egyre népszerűbb, éppen ezért  a nyitottságunkkal mi magunk is formálhatjuk a munkavégzés ezen módjának megítélését.

Számos tévhit is kering az otthoni munkavégzéssel kapcsolatban. Az egyik ilyen például – ami talán elsőre eszébe jut a távmunkát meghalló embereknek -, hogy az ilyen dolgozónak aztán rengeteg szabadideje van, mind a munkával kapcsolatos teendői, mind a házimunka kényelmesen belefér a napba. Ez viszont azért nem egészen van így. Ha az egyén nem szab bizonyos kereteket magának, bizony könnyedén elveszhet az otthoni- illetve a munkahelyi teendői közt. Ennélfogva nem is való mindenkinek az otthonról végezhető munkavégzés, viszont aki elkötelezett, nem veszíti el a fókuszt és felelősségteljes annak biztosan menni fog.

Hátrányként tehát megemlíthető, hogy mindig ugyanabban a környezetben vagyunk, így kevésbé tudjuk elkülöníteni az otthoni teendőket a munkától. Az egyensúlyra tehát ilyenkor különösképp oda kell figyelnünk.

Tegyünk meg azokat a dolgokat, amiket egy irodában is megtennénk.

Ha otthon dolgozunk, keljünk fel sokat, úgy ahogy egy irodában is tennénk, máskülönben kis idő elteltével könnyen ébredhetünk hátfájással.

Megfeszített munka esetében kellenek a megszakítások, sétáljunk, szakadjunk ki pár pillanatra a közegünkből. Kihasználhatjuk az otthonunk nyújtotta előnyöket is, menjünk ki az udvarra, a teraszra, s dolgozzunk ott.

Használj vizuális stimulációt. Egy irodában általában nagy a nyüzsgés, ezt azonban otthon is előidézheted. Fontos, hogy olyan dolgot keress, ami nem zavar. Kapcsold be a tévét, válassz valami olyan csatornát, ami nem túl érdekes, de tökéletes aláfestést nyújt. Vagy hallgass zenét. Válaszd azt, ami számodra nem jelent figyelemelvonást.

Az irodában ráadásul mindig jön-megy valaki, esetleg meghívnak egy kávéra, tehát valami mindig történik. Ezzel szemben otthon könnyű elszigetelődnünk másoktól. Ezért lépj kapcsolatba másokkal, erre használd a megfelelő eszközöket – Slack, Skype, Hangouts – ezeken keresztül kényelmesen beszélhetünk a kollégákkal egy-egy rövid meeting keretében.

A munkáltató szemszögéből is sok előnye van, ha a beosztottak otthonról tudnak dolgozni. Egyik ilyen az anyagi vonatkozás: kevesebb a rezsiköltség azáltal, hogy kisebb irodát kell csak fenntartani, de az ingázás költségeit is megspórolhatja.

A másik nagy előnye, amit számos kutatás is alátámaszt, hogy az otthonról dolgozó munkavállaló sokkal produktívabban végzi a feladatát, mintha azt szokványos irodai környezetből tenné. Nem mellékesen ebben az esetben a betegszabadság is jócskán leredukálódik.

Összességében tehát elmondható, hogy az otthoni munkavégzés mindkét fél számára sokkal kifizetődőbb munkavégzési forma, mint a hagyományos értelembe vett irodából történő munka.   

Hozzátéve persze, hogy olyan területről beszélünk, ami megengedi a távolból történő munkavégzést.

A legfontosabb kritériuma mindkét részről talán a lojalitás. Oda-vissza kell, hogy működjön, hisz ma már nem az a lényeges, mennyi időt töltöttünk a munkahelyünkön, sokkal inkább az, hogy a munkával töltött óráinkban mennyire voltunk hatékonyak.

Ráadásul egyre szélesebb azoknak a munkaköröknek a listája, melyek otthonról is végezhetőek, így nem elképzelhetetlen és jobb, ha felkészülsz rá, hogy a közeljövőben akár már te is ilyen formában dolgozz.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük