Pár tipp az anyukáknak a munkaerőpiacra való sikeres visszatéréshez

Közzétéve: Kategória: munkavállalóknak

Úgy gondolom, azzal sokan egyetértünk – de a gyerekes szülők mindenképpen -, hogy szülővé válni, majd a csemetéinkkel évekre otthon maradni a világ legfontosabb munkahelye egyben. Az esetek nagy többségében az édesanya az, aki vállalja ezt a nemes feladatot. Ami amennyi örömmel jár, ugyanakkora feladat is egyben.

Óriási felelősség hárul ilyenkor rájuk: a jövő generációját tartják a kezükben.

A gyermek szempontjából – ha a körülmények adottak és megengedik – a legoptimálisabb az volna, ha az első három életévét, azaz a szocializáció időszakát otthon, a meleg családi fészekben tölthetné.

Azonban három otthon töltött év után – több gyermek esetén ennek akár a duplája is lehet – visszatérni a munka világába okoz némi szorongást az anyukák körében. Pedig erre semmi szükség nem volna, hiszen nem egy lehetetlen küldetésről van szó. Találhatunk munkát, csak mint mindenre, erre is tudatosan fel kell készülni.

Ehhez szeretnénk mi most egy-két gyakorlati tanáccsal szolgálni, illetve inspirálni téged, ha épp te is a visszatérés kapujában állsz.

Jó pár évre kiesve a munka világából számos tényező – mint például a kor, a szakterületi kompetencia, a szakma telítettsége – nehezíti a munkaerőpiacon való újbóli elhelyezkedést.

Persze lehetünk olyan szerencsés helyzetben is, hogy visszavárnak minket az előző munkahelyünkre.

Először is tisztázzuk magunkban, hogy miért szeretnénk visszamenni dolgozni. Nem számít, hogy hány évet hagytunk ki, ezt mindenképpen válaszoljuk meg. A pénz az oka? Netán a karrier vagy egy új cél az életedben, esetleg erősebb igényed van már a felnőttek társaságára? Bármi legyen is az, tudj róla, fogalmazd meg, mondd ki, hiszen életed ezen szakaszában már akár teljesen más motivációid is lehetnek, mint annak előtte.

Ilyenkor természetesen figyelnünk kell arra is, hogy megváltoztak az életünkben a prioritások. A gyermekvállalás egy olyan váltás, ami után egy más perspektívából látjuk a dolgokat. Valószínűleg már jobban értékeljük a rugalmas munkaidőt és a kevesebb stresszt. E két tényező tekintetében a fizetési igényünk valószínűleg már csak egy másodlagos faktor marad a munkahelykeresés tekintetében.

Térképezzük fel azt is, mi az, amit csinálni szeretnénk. Oda akarunk visszamenni, ahonnan eljöttünk, esetleg új kihívást keresünk?

Ha opció, hogy a régi helyünkre térjünk vissza, akkor előnyös tartani a kapcsolatot a volt kollégákkal. Üljünk be velük egy kávéra, egy ebédre, és informálódjunk a munkahelyen belüli változásokról.

Ha az előző munkahelyünkre nincs lehetőségünk visszamenni, úgy vessük be a kapcsolati hálónkat, tájékozódjunk, érdeklődjünk új lehetőségek után. Bármerre is járunk, ki tudja, honnan érkezik majd egy kedvező lehetőség. A lényeg, hogy ne tartsd titokban, hogy munkát keresel!

Keress kismamabarát munkahelyeket, biztosan számos ilyen létezik a te környezetedben is.

Frissítsük a tudásunkat, hiszen a világ abban a pár otthon töltött évben sem állt meg körülöttünk. Könnyen lehet, hogy a szakterület, ahonnan eljöttünk, egy-két év alatt gyökeresen megváltozott. Emiatt aztán nem engedhetjük meg magunknak mi se, hogy ne haladjunk ezekkel a változásokkal. Tegyünk szert új tudásra, kövessük az új trendeket! Különösen fontos ez például a számítógépes ismereteink terén, ahol a változás rohamléptékű.

A tudás frissítése mellett ne felejtsd el frissíteni az önéletrajzodat se. Míg otthon vagy és gyermeket nevelsz, akkor is szerezhetsz megfelelő tapasztalatot az önéletrajzodba, például egy másoddiplomás vagy OKJ-s képzés elvégzésével, de önkéntességgel is. Mindeközben fel kell készülnöd egy esetleges állásinterjúra is, hiszen ebben a tekintetben is könnyedén kiesik az ember a gyakorlatból. Fontos, hogy a lehető legszélesebb módon tájékozódj a kiszemelt cégről, készülj fel belőlük maximálisan, ez mindenképpen pozitívum lesz a számodra.

Azonban ha úgy érzed, hogy az önéletrajzod megírása, az álláskeresés és az ehhez kapcsolódó teendők hirtelen túl nagy falatnak bizonyulnak, ne habozz szakembert felkeresni. Például egy karrier tanácsadót, aki naprakész információval, tanácsokkal tud ellátni téged. Akár ránk is számíthatsz. 

Mint láthatod, munkába állni a gyermekvállalás után nem a legkönnyebb feladat, de ha a fentiek segítségével készülsz rá, koránt sem jelent akkora kihívást, hogy ne találd meg a számodra legmegfelelőbbet.

Higgy magadban és abban, hogy létezik az a munkahely, ami pont téged vár, csupán meg kell találnod. Ehhez egy-két tipp itt.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük