Sikeres helytállás az állásinterjún – Mutatjuk, hogyan!

Közzétéve: Kategória: EgyébCímke:

A mai, gyorsan változó világunkban már szinte elképzelhetetlennek tűnik az, ami a szüleink, a nagyszüleink számára még teljesen természetes volt: azaz az első munkahelyünkről nyugdíjba vonulni.

Több kimutatás is létezik arra vonatkozóan, hogy egy átlagember az élete során körülbelül 5-7 alkalommal vált munkahelyet. Ahhoz pedig, hogy sikerrel vegyük az állásinterjú akadályait, egyidejűleg több dologra kell koncentrálni. A szakmai felkészültségünkön túl – ami számos esetben csak másodlagos tényező ilyen szituációban – sok előzetes felkészülést igényel az, ha a megbeszélésen minden vonatkozásban toppon akarunk maradni.

De lássuk is, mi mindenre célszerű figyelni az állásinterjú alkalmával.

Helytelen feltételezés azt gondolni, hogy az állásinterjú a tárgyalóterembe történő belépésünkkel kezdődik. Már az épületbe lépésünk során, de akár az első telefonhívás alkalmával is számos fontos dolgot árulhatunk el magunkról. Amiket aztán a szakavatott szemek, fülek – mondjuk a profi HR-eseké – könnyedén le is tudnak szűrni. Tehát mindig gondosan figyelj arra, mit és hogyan kommunikálsz magadról. Az öltözék, az ápolt külső hasonló jelentőséggel bír. Ha a „kevesebb néha több” elvét követed, nagyon nem foghatsz mellé. És ha már az érkezésnél tartunk, a pontosság fontosságát talán nem kell sokat ecsetelni.

A siker másik kulcsa a felkészültség. Tudj meg a lehető legtöbbet arról, hogy mivel foglalkozik az adott cég. Erre a legkülönbözőbb források állnak a rendelkezésedre: elsődlegesen természetesen a cég honlapja, de bármi egyéb anyagot is felkutathatsz (pl. reklám, marketing, sajtó anyag). A lényeg, hogy légy felkészült ezen a téren, sok értékes pontot szerezhetsz vele az interjú során. Nem mellesleg a felkészültség magabiztosságot ad, ami szintén nagyban előmozdítja az állásinterjúd sikerességét.

Divatos kifejezés ma a „jelen lenni” vagy a „tudatos jelenlét” szófordulat. Ami nem véletlenül ennyire trendi. Hiszen nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy sikeres legyen az  állásinterjú. Figyelj és válaszold meg alaposan a feltett kérdéseket! Koncentrálj, amennyire csak tudsz!

Egy állásinterjú sokszor kezdődik azzal, hogy megkérnek, mutasd be magadat, honnan jössz, merre tartasz, azaz mesélj az addigi karrieredről, illetve a későbbi céljaidról. Pozitívum, ha ezt is magabiztosan, kellő határozottsággal tudod megtenni. Fontos, hogy lássák benned az ambíciót, a szenvedélyt, a lojalitást mind a már elért, illetve a jövőbeli céljaid, törekvéseid, állásod iránt.

Szinte biztos, hogy kíváncsiak lesznek majd a gyenge, illetve az erős pontjaidra is. Érdemes ezekből is jó előre felkészülni. Nem kell tartanunk a rossz tulajdonságaink elismerésétől se, hiszen mindez önismeretre vall, ami pozitív tulajdonság. Sokkal inkább azoknak a megváltoztatására való törekvésünket kell hangsúlyozni.

További hangsúlyos pont a „soft skill”-jeink bemutatása. Ilyen például a csapatban való együttdolgozás képessége, hiszen lehetsz bármennyire is jó a szakmádban, hátrány, ha nem tudsz együtt dolgozni a munkatársaiddal.

A LLL, azaz a Life Long Learning (az egy életen át tartó tanulás) szerves része lett az életünknek. Emeld ki, hogy te is nyitott vagy a tanulásra, az új dolgok befogadására.

És végezetül még egy fontos dolog: figyelj a testbeszédre! A metakommunikációd elárulja, mennyire vagy összhangban az általad elmondottakkal. Lazulj el, figyelj a szemkontaktusra, és ne felejts el mosolyogni, hiszen tudod: „Két ember közt a legrövidebb út egy mosoly”. 🙂

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük