Dolgozni vagy nem dolgozni a gyermek megszületése után?

Közzétéve: Kategória: Egyéb

A legtöbb nő, miután anyává válik, szembesül a kérdéssel, hogy a baba születése után visszatér-e a munka világába, vagy esetleg marad még otthon néhány évet. Jenny Stuart családi pszichoanalitikus szerint: “A lehető legtöbb lehetőséget nyitva kell hagyni a terhesség és a gyermek életének első éve alatt.”

De mire is gondolhatott Stuart? Szerinte nehéz azt előre tudni, hogyan fogod érezni magadat, amikor anyává válsz. “Egyesek, akik azt várják, hogy otthon lehessenek, unatkozni fognak és feszültek lesznek emiatt. Míg mások dolgozni akarnak, de meglepődnek azon, mennyire vágynak arra, hogy otthon legyenek.” 

A gyermek megszületése utáni munkába való visszatérés persze számos tényezőtől függ. Ideértve a támogatási rendszert, az állás meglétét, annak minőségét, illetve a pénzügyi korlátokat. Meg persze az érzelmeket, hogy miként viszonyulunk az otthonléthez.

Az is előfordul, hogy ha otthon maradsz, bűntudatot érzel, amiért nem dolgozol. De a fordítottja is igaz: amikor dolgozol, azért érzed rosszul magadat, mert nem vagy otthon a gyermekeddel. 

A dolog kulcsa az lehet, hogy nem arra kell koncentrálni, hogy dolgozzál vagy ne dolgozzál, hanem arra, hogy miképpen leszel jó anya.

A szorongás egyébként a legtöbb esetben a te és az édesanyád közötti kapcsolatból következik – mondják a szakértők. Ezt pedig hajlamosak vagyunk a munka és az otthonmaradás kérdésével párosítani. 

Sokaknak az is számít, hogy mások mit gondolnak. Viszont az tudni kell, hogy az ítélkező emberek a legtöbb esetben ellentmondásosak. “Ha valaki például úgy dönt, hogy teljes munkaidőben otthon marad, de ez mégsem válik be neki, akkor nagy erőfeszítésre van szüksége ahhoz, hogy megvédje ezt a pozíciót. Aminek az egyik módja az, ha olyan valakit démonizál, aki más döntést hozott.” 

Előfordulhat, hogy egyes nőknek nincs választásuk, hogy visszatérjenek vagy sem. “Meg kell határozni, melyik a költséghatékonyabb: otthon maradni vagy visszamenni dolgozni. Egy magasabb társadalmi-gazdasági osztályba tartozó család választhat. Az alacsonyabb társadalmi-gazdasági helyzetűeknek nincs választásuk” – mondja egy másik pszichoterapeuta.

Egy másik kérdés a rendelkezésre álló gyermekgondozás minősége. Az anyának fontos átgondolni, hogy képes-e elfogadni a bölcsődei, óvodai ellátást. De a szoptatás is problémát jelenthet egy olyan anya számára is, aki visszatér dolgozni.

Nincs tehát helyes vagy rossz válasz – vallják a szakemberek. A döntés mindig az adott család igényeitől függ, amit aztán tiszteletben kell tartania a környezetének.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük