Hátrányban a várandósság előtt lévő álláskeresők

Nyolc munkáltató közül egy nem szívesen alkalmazna olyan nőt, aki szerintük rövid időn belül várandós lehet – derült ki a YouGov, Young Women’s Trust számára készített felméréséből.

A felmérés során az Egyesült Királyságban 802 munkáltatót és vezető HR-döntéshozót kérdeztek meg minderről. A kiértékeléskor úgy találták, hogy 12 százalékuk még mindig nem biztos abban, hogy felvenne olyan alkalmazottat, aki a jövőben nagy eséllyel teherbe eshet. 

Annak ellenére jöttek ki ezek a diszkriminatív számok, hogy Angliában 2010. óta büntetik a terhesség alapján történő megkülönböztetést.

Talán az nem meglepő, hogy a fenntartásukat többségében férfiak fejezték ki (14 százalék), de voltak olyan női munkaadók is (10 százalék), akik hasonlóképp gondolkodtak. Joe Levenson, a The Young Women’s Trust-tól ezeket az embereket „dinoszaurusz főnököknek” nevezte.

Az eredmény nemcsak a nők elhelyezkedési képességét befolyásolja, de a fejlődésüket is nagyban hátráltatja. 

A probléma tehát nem kicsi, ennek ellenére mégis vannak biztató jelek. A férfi munkáltatók hozzáállása legalábbis javult.  Míg 2017-ben 18 százalékuk mondta azt, hogy a fentiek befolyásolják őket a kiválasztással kapcsolatos döntéseikben, addig 2018-ban ez a szám 16 százalékra csökkent.

Az viszont már aggasztó adat, hogy a nagy cégek évente 54 ezer anyát bocsátanak el, vagy bánnak velük olyan rosszul azért, hogy el kell hagyniuk a munkájukat. Ez az Esélyegyenlőségi és Emberi Jogi Bizottságának egy tavalyi tanulmányából derült ki. 

A kutatásból az is látszik, hogy a magánszektor munkáltatóinak egyharmada, azaz 36 százalék egyetért azzal, hogy a toborzás során meg kell kérdezni a nőket a gyermekvállalási terveikről, illetve 59 százalék azzal is egyetért, hogy egy nőnek nyilvánosságra kell hoznia azt, ha kiválasztáskor állapotos.

További érdekes adat, illetve eléggé megosztó is egyben, hogy a munkáltatók 44 százaléka gondolja úgy: egy nőnek legalább egy évig dolgoznia kellene az adott munkáltatónál, mielőtt a gyermekvállalás mellett döntene.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük