Dolgozó szülők, adjatok engedélyt magatoknak feltöltődni!

Amennyire várják a szülők az első gyermekük érkezését, a jövevény annyira forgatja fel teljesen az addigi életüket. Hirtelen ott lesz egy új élet, ami onnantól fogva maximálisan az ő felelősségük. Sokan meg is ijednek ettől az élethelyzettől, a megváltozott prioritásoktól, és onnantól minden a gyerek érdekeinek alárendelve működik. 

Természetes és normális persze, hogy ilyenkor a gyerek az első, de nem szabad megfeledkezni önmagunkról sem. Te ezután sem szűnsz meg létezni, mint önálló entitás, sőt arra is figyelni kell, hogy a párotokkal is töltsetek valamennyi időt – ha nem is annyit, mint a gyerek érkezése előtt. 

Ahhoz tehát, hogy szülőként ne égj ki, figyelned kell magadra is.

Hogy megfelelően tudd szeretni és mindent megadj a gyerekednek, ahhoz elsősorban önmagaddal kell jóban lenned, önmagadat kell szeretned. Csak egy boldog anyuka tudja boldoggá és kiegyensúlyozottá tenni a gyermekét.

Fontos, hogy mennyi időt töltesz a gyerekkel. Ha viszont minden pillanatban vele akarsz lenni, amikor nem alszol vagy dolgozol, az hosszú távon szinte biztosan kimerít majd. Kell az énidő, ami azon túl, hogy egységbe hoz önmagaddal, a babáddal is erősíti a kapcsolatodat. Ha el tudsz tőle szakadni egy kis időre, azzal az együtt töltött idő is felértékelődik majd. Ez úgy működik, hogy ha korlátozottabb az idő, akkor abból a legtöbbet akarjuk majd kihozni.

Határozd meg, mire van szükséged! Egy kis mozgásra, olvasásra vagy időre a barátokkal? Ha ez megvan, akkor szakíts is időt ezekre, írd be őket a naptáradba.

Először kezdd kicsiben, majd célozd meg a nagyobb volumenű programokat. Mondjuk a ház egy csendes kis zugában, egy bögre tea mellett néhány fejezet a kedvenc könyvedből. Ez az idő most szóljon csak rólad! Hidd el, apuka is képes lesz megnyugtatni a kicsit, ha eltörik a mécses. Kevés időt szerezni valamire mindig könnyebb lesz, ahonnan megint csak könnyebb lesz tovább lépni. Mondjuk beülni valahová a barátokkal néhány órára, és önfeledten beszélgetni, mint a régi szép időkben.  

Támogasd ugyanebben a partneredet is! Dolgozzatok össze, hiszen a kikapcsolódásra mindkettőtöknek ugyanannyira szüksége van.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük