Többet is vállalnának a magyar dolgozók, ha megoldott volna a gyerekük megfelelő felügyelete

A téma eléggé megosztó: dolgozni vagy lehetőleg minél kevesebbet vállalni, míg kicsi a gyerek? Akik hazánkban a gyermekvállalás mellett a karrierjükről sem szeretnének lemondani, bizony nincsenek könnyű helyzetben.

A legtöbb, gyermeket vállaló szülő elemi igénye, hogy lehetőleg ne sérüljön az egyensúly a munka, illetve a gyermekkel töltött idő közt.

Azok a többségében felsőfokú végzettségű dolgozók, akik a gyermekvállalás előtt is szép karriert futottak be, nagyobb belső indíttatást éreznek az iránt, hogy visszatérjenek a munkaerőpiacra, és ott ismét hasonló eredményeket érjenek el. A számok nemzetközi és hazai viszonylatban is hasonló képet mutatnak.

A Kelly Global Workforce Index készített egy 28 országra kiterjedő nemzetközi felmérést. A 70 ezer megkérdezett dolgozó között 1000 magyar résztvevő is kifejthette a véleményét a karrier és gyermeknevelés nehézségeit illetően.

Hazánkban a kutatásban résztvevők 95 százalékának kulcsfontosságú, hogy a gyermekét minden körülmény között biztonságban tudja. A magyar válaszadók több, mint harmada akár többet is tudna dolgozni, ha az alatt az idő alatt a gyermeke biztonságban lenne.

Jónás Anikótól, a Kelly Services Hungary Kft. ügyvezető igazgatójától azt is megtudhattuk, hogy a megkérdezettek 38 százaléka szerint ha ez megvalósulna, akkor a fentieken túl még produktívabbak is lennének az ott töltött idő alatt.

Ha családon belül, illetve államilag támogatott keretek között nem megoldható a gyermek felügyelete, akkor nehéz helyzetbe kerülhetnek a dolgozni vágyó szülők.

Sajnos hazánkban sem olcsó az, ha magánúton szeretnénk megoldani a gyermekünkről való gondoskodást. Ezt a válaszadók 32 százaléka ugyanígy gondolja. 18 százalékuknak pedig maga a szolgáltatás minősége sem mindegy.

Tévedés azonban azt hinni, hogy elsősorban a nőket érintő problémáról van szó. Igaz ugyan, hogy az ő esetükben 49 százalék tudna többet dolgozni ideális körülmények között, de a férfiaknál sem alacsony ez a szám. Az erősebbik nem 22 százaléka ugyanígy nyilatkozott.

A megoldás részben a munkaadón is múlik. Ha ideális környezetet teremt a dolgozó szülő részére, azzal nagyban megkönnyítheti a munkáját. Ilyen például a home office, azaz az otthoni munkavégzés lehetősége. Vagy ha ez nem megoldható, akkor a rugalmas munkaidő is.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük