Rengeteg plusz otthoni feladatot hozott a dolgozó anyukáknak a koronavírus-járvány

Rendkívüli módon megnehezíti a dolgozó nők hétköznapjait a koronavírus miatti kötelező otthonlét. Egy felmérés szerint sokkal több a házimunka, és a gyerekekkel is több időt kell tölteni. Mindezt úgy, hogy közben a munkahelyi feladatot is el kell végezni. 

Az idézett felmérés számszerűsíti is a pluszmunkát. Eszerint a dolgozó szülőknek heti 28-30 órával több extra teendőt jelent a gyerekekről történő gondoskodás és a házimunka a koronavírus-járvány előtti időszakhoz képest. 

Míg a veszélyhelyzet előtt az említett teendőkre heti 35 órája ment el egy dolgozó anyának, addig a kötelező otthonlét alatt 65 óra. 

Persze a pluszmunkából az apukák sem maradnak ki, de esetükben alapból kevesebb az otthoni teendő. Esetükben a koronavírus-járvány előtt heti 25 óra volt a házimunkára és a gyermekről való gondoskodásra szánt átlagos idő, ami a járvány alatt 50-re nőtt, azaz megduplázódott. 

A nemzetközi felmérés amerikai, brit, német, olasz és francia dolgozó szülők körében készült. A felsorolt nemzetek közül Németország volt az egyedüli, ahol nem a nőknek, hanem a férfiaknak lett több az otthoni teendője. Az viszont általánosságban megállapítható, hogy azokban a háztartásokban, ahol mindkét szülő dolgozik, az anyukák 31 százalékkal több házimunkát végeznek el.

A megkérdezett szülők közel fele válaszolta azt, hogy a járvány idején a munkavégzési teljesítményük csökkent az otthoni megnövekedett felelősségek miatt, és mintegy harmaduk aggódik a teljesítmény értékelésük miatt. Sokan aggódnak fizikai és mentális egészségük miatt is – közölte mindezt a Bloomberg nyomán a Portfolio.hu.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük