Emelkedik a munkába visszatérő anyák aránya

Közzétéve: Kategória: munkáltatóknak, munkavállalóknakCímke:

A Nemzeti Statisztikai Hivatal kutatása szerint az Egyesült Királyságban 2000 óta a szülés után munkába visszatérő nők száma 9,1 százalékkal növekedett.

Az idén október 24-én kiadott jelentés szerint az eltartott gyermekekkel rendelkező nők háromnegyede, azaz 75 százaléka aktív dolgozó.

Összehasonlításképpen a jelenleg foglalkoztatott, eltartott gyermekekkel rendelkező férfiak aránya az ezredfordulós 89 százalékról 2019-re 93 százalékra nőtt.

Ugyanakkor mind az anyák (29 százaléka), mind az apák (31 százaléka) arról számoltak be, hogy gyermekgondozási feladataik teljesítése során akadályokba ütköznek.

A nők körében 8 százalékuk váltott munkahelyet vagy módosított a foglalkoztatáson azért, hogy meg tudja oldani a gyermeke felügyeletét, ez a szám a férfiak körében 2 százalékra csökkent.

Az Egyesült Királyságban élő anyák több mint fele (56 százalék) gyermekgondozási okokból módosította foglalkoztatását. Például csökkentette a munkaidőt, vagy vállalt kevésbé munkaigényes feladatot, szemben az apák 22 százalékával. A 14 éves és annál fiatalabb gyermeket nevelő nők 29 százaléka állította, hogy ennek okán csökkentette munkaidejét; ezt az apák mindössze 5 százaléka tette meg.

A gyermekes nők csaknem háromötöde, azaz 58 százaléka, illetve a férfiak 55 százaléka nyilatkozott úgy, hogy van lehetősége rugalmas munkarendre váltani. A férfiak 45 százalékánál, és a nők 42 százalékánál azonban ritkán, vagy soha nem sikerült átállni egy rugalmas munkavégzésre.

A pozitív természetesen az volna, ha a munkáltatók a gyermekeket nevelő szülők részére biztosítanák ezeket a rugalmas feltételeket, illetve ha ösztönöznék is őket azok igénybe vételére, hogy aztán könnyebben megteremtsék a munka és magánélet közötti egyensúlyi állapotot.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük