Így juss túl a bűntudaton, ha dolgozó anya vagy

A szülői bűntudat, amit akkor érzünk, amikor szülés után vissza kell menni dolgozni, egy meglehetősen valós probléma az anyukák számára. Nem kérdés, hogy a gyermekünk az első a számunkra, mégis vannak olyan helyzetek, amikor a munkánkat is előtérbe kell helyezni valamilyen szinten.

A marcangoló lelkiismeret-furdalás nem tesz jót sem neked, sem a gyerekednek, így mindenképp csökkenteni, orvosolni kell a lelkedben dúló viharokat.

Először is, tartsd magad távol azoktól az emberektől, akik csak fokozzák a bűntudatodat. 

Pontosan tisztában vagy vele, hogy miért kerültél ilyen helyzetbe, nem kell, hogy erre más is ráerősítsen.

Vizsgáld meg, hogy valamit rosszul csináltál-e! Az, hogy vissza kellett menned dolgozni, egy dolog, de semmiképp sem bűn. Mint tudjuk, ez sokaknak sajnos nem választás kérdése.

Az viszont, hogy ezen felül mennyi időt igyekszel a gyerekkel tölteni, már egy másik dolog. Hogy te viszed-e az iskolába, hogy hazaérve leülsz-e vele játszani, tanulni, hogy te fekteted-e le, és hogy mesélsz-e neki egy esti mesét, ez már csak rajtad múlik.
Vizsgáld meg, hogy tényleg hibázol-e valahol ebben a folyamatban!

Lásd tisztán a céljaidat! Például lehet, azért mentél vissza dolgozni, hogy folytathasd a karriered, de lehet, hogy a pénz motivált elsődlegesen. Egy gyerek rengeteg kiadással jár, és ahogy nő, ezek a költségek csak emelkedni fognak.

De a személyes karriered is lehet fontos a számodra, attól még lehetsz jó szülő, a kettő nem zárja ki egymást. Ha tudod tehát, hogy mi az a cél, ami a fontos neked, tisztábban fogod majd látni a helyzetedet.

Nagyszerűen csökkenthető a bűntudat azzal, ha időnként kiveszünk egy-egy szabadnapot, amit csak a gyerekünkkel töltünk. Az önmagunkra és a gyermekünkre szánt idő ilyenkor kritikus lehet. Élvezzétek azokat a tevékenységeket, melyekre hétköznapi nagy rohanásban nincs idő. Például egy közös ebéd, utána egy mozi, vagy egy hosszabb esti fürdés a kádban. Persze szabadságra menni nem mindig opció, ezért törekedj arra, hogy hétvégék, az esték a családról szóljanak. Fontos, hogy a kettőt ne keverd. Amikor a gyermekeddel vagy, 100 százalékig vele legyél. 

Így neked és a kicsinek is biztosan élmény lesz a közösen töltött idő. Nem mellesleg a bűntudat kialakulásának esélye sokkal kisebb, ha vannak közös élmények, amikre vissza tudsz emlékezni. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük